Hopp til innhold
Maldivenes president Abdulla Yameen
Foto: STR / Afp

Maldivene

Oppsummert

Øystaten Maldivene er rystet av en politisk krise som har tilspisset seg siden president Abdulla Yameen nektet å føye seg etter en ordre fra høyesterett om å løslate politiske fanger.

  • Ekspresident får ikke stille til valg på Maldivene

    Maldivenes fengslede ekspresident Abdulla Yameen får ikke stille som kandidat i neste måneds presidentvalg, fastslår landets høyesterett. I desember i fjor ble 64 år gamle Yameen dømt til elleve års fengsel for korrupsjon og hvitvasking mens han var president i øystaten i Indiahavet.

  • Ekspresident på Maldivene dømt til elleve år i fengsel

    Maldivenes ekspresident Abdulla Yameen er dømt til fengsel i elleve år for hvitvasking og korrupsjon.

    Yameen må også betale en bot på fem millioner dollar. Retten kjente ham skyldig i å ha mottatt penger for å leie ut en øy eid av myndighetene.

    Han var president på Maldivene fra 2013 til 2018.

  • Maldivene: 14 personer arrestert – skal ha planla terror med IS

    Politiet på Maldivene har arrestert 14 personer som skal ha planlagt et bombeangrep sammen med IS. Det skriver nyhetsbyrået AP.

    – De mistenkte planla tilsynelatende et angrep som skulle ramme mange mennesker, sier sjefen for Maldivenes anti-terrorenhet.

    Ifølge AP har det vært en økning i religiøs ekstremisme i ferieparadiset. Maldivene er ifølge byrået det landet i verden med høyest antall fremmedkrigere per innbygger.

  • Insekter forsvinner fra Maldivene

    Turisme og urbanisering fører til et massivt tap av insekter på tropiske øyer, ifølge en studie utført på Maldivene. På øyene med stor urbanisering, dokumenterte forskere fra Bayreuth-universitetet i Tyskland i gjennomsnitt 48 prosent færre insektarter enn på ubebodde øyer. På turistøyene ble det dokumentert omtrent 66 prosent færre insektarter.

    – Levemåter, næringsliv og utbygging har tydelige effekter på det biologiske mangfoldet på urbaniserte øyer, heter det i studien som ble publisert i Open Science-tidsskriftet til British Royal Society.

    Ifølge forskerne er det sannsynligvis bruken av plantevernmidler som hovedsakelig forårsaker den drastiske nedgangen i insektmangfoldet på turistøyer.

  • Størst smittetrykk i Maldivene

    Maldivene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

    Etter Maldivene følger Bahrain, Uruguay og Argentina på listen over land med størst smittetrykk, ifølge tall fra Johns Hopkins-universitetets daglige oversikt.

    I Norge er det registrert 77 nye smittetilfeller og ingen dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no