NRK Meny
 Emmerson Mnangagwa.
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP

Maktskifte i Zimbabwe

Oppsummert

Zimbabwes president Robert Mugabe ble mandag avsatt etter 37 år ved makten. Parlamentet har igangsatt riksrettprosess mot Mugabe som er anklaget for maktmisbruk og korrupsjon. Hæren satte sist uke Mugabe i husarrest etter intern maktkamp.

 • Ny visepresident i Zimbabwe

  Emmerson Mnangagwa, president i Zimbabwe, har peika ut den tidlegare forsvarssjefen Constantino Chiwenga som visepresident i landet. Det var Chiwenga som leia den militære overtakinga av makta i landet tidlegare i år.

 • Mnangagwa vraker to ministre

  Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har kastet to av ministrene han for noen dager siden oppnevnte til kabinettet, melder AFP. Vrakingen skyldes trolig reaksjoner fra folket, som anklager presidenten for å «resirkulere» folk fra Mugabe-æraen.

  Emmerson Mnangagwa
  Foto: Ben Curtis / AP
 • Utnevner militære til regjeringen

  Zimbabwes nye president, Emmerson Mnangagwa, har utnevnt flere høytstående militære til ledende posisjoner i sin nye regjering. Patrick Chinamasa, som var finansminister frem til oktober, er igjen utnevnt til finansminister.

 • Mnangagwa gir tre månader amnesti

  Zimbabwes president Mnangagwa har gitt personar og selskap som ulovleg har lagra offentlege midlar i utlandet tre månader til å levere dei tilbake – mot amnesti. Etter dette seier presidenten at han kjem til å arrestere dei som ikkje har meldt seg.

 • – Mugabe er ganske jovial

  Robert Mugabes nevø sa til AFP søndag at den avsatte presidenten i Zimbabwe var ved god helse og «ganske jovial» etter å ha blitt tvunget til å trekke seg da en militær aksjon avsluttet hans 37 år ved makten.

Zimbabwes tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa kommer tilbake
Zimbabwes president Robert Mugabe har levert eit brev til parlamentsformannen der han formelt går av som president

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no