NRK Meny
matvarepriser
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Maktforhold i dagligvarebransjen

Oppsummert

Arbeiderpartiet ber regjeringen utrede et forbud mot ulik innkjøpspris i dagligvarehandelen, slik at det kan bli enklere for nye aktører å komme inn på markedet. Dette kan hindre økende maktkonsentrasjon, sier Terje Aasland (Ap).

 • Norgesgruppen økte inntektene

  Norgesgruppen, landets største dagligvaregruppering, økte inntektene med 5,5 milliarder kroner i fjor. Omsetningen i fjor økte med 3,1 prosent. Ifølge årsmeldingen står Norgesgruppens butikker for hele 43 prosent av dagligvaremarkedet i Norge.

 • Høyre foreslår lik innkjøpspris

  Høyres digitaliseringsutvalg foreslår å utrede et forbud mot prisdiskriminering for å hjelpe små leverandører på nett, skriver Aftenposten. Dermed vil små butikker kunne kjøpe varer av de største leverandørene til samme pris som de store kjedene.

 • Ap vil stanse prisdiskriminering

  Arbeiderpartiet ber regjeringen utrede et forbud mot ulik innkjøpspris i dagligvarehandelen, slik at det kan bli enklere for nye aktører å komme inn på markedet. Dette kan hindre økt maktkonsentrasjon og skape mer mangfold, sier Terje Aasland (Ap).

 • Velger lavpris fremfor utvalg

  De siste årene har lavpriskjedene i dagligvaremarkedet tatt større markedsandeler på bekostning av supermarkedene, som har større utvalg. Ifølge Aftenposten viser tall fra Nielsen at lavpriskjedene har økt omsetningen med 20 prosent siden 2005.

Reitan

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no