Hopp til innhold
Stillbilete frå politivideo av mafia-seremoni.
Foto: Ap

Mafiaen i Italia

Oppsummert

'Ndrangheta-mafiaen med senter i Calabria i Sør-Italia, kontrollerer store deler av kokaintrafikken fra Colombia til Europa. I Napoli-området regjerer Comorraen, og på Sicilia Cosa Nostra.

 • Politiaksjon mot mafiafamilie

  Italiensk politi arresterte tysdag morgon over 50 mistenkte medlemmar av mafiaen i Calabria og på Sicilia. Påtalemakta har etterforska ein stor mafiafamilie på Sicilia sidan 2018. Familien har blant anna vore involvert i omsetning av frukt og grønsaker og drive med narkotikasal, pengeutpressing og prostitusjon, melder NTB, som siterer nyheitsbyrået DPA.

 • Mafiadronning tatt i Italia

  Den italienske mafiadronningen Maria Licciardi har blitt arrestert mens hun forsøkte å flykte til Spania. Det skriver AFP.

  70-åringen med kallenavnet «la piccoletta», eller «den lille», er søsteren til Gennaro Licciardi, som grunnla den napolitanske mafiagruppen Camorra.

  Maria Licciardi har tidligere sittet i fengsel, men det mistenkes at hun har hatt en ledende rolle i Camorra etter å ha blitt sluppet ut i 2009.

  Licciardi ble arrestert på flyplassen Ciampino utenfor Roma.

 • Mafialeder arrestert i Spania

  Spansk politi har arrestert en av lederene for en av verdens største mafiaorganisasjoner, 'Ndrangheta. Det skriver politiet selv på Twitter. Ifølge den italienske avisen La Stampa skal det dreie seg om 60 år gamle Domenico Paviglianiti, som ble omtalt som «bossenes boss» på 1980- og 1990-tallet.

  Mafialederen skal ha blitt arrestert med et falsk portugisisk pass, seks mobiltelefoner, og nesten 6000 euro i kontanter.

  I slutten av mai ble en annen leder for 'Ndrangheta, Rocco Morabito, arrestert i Brasil. Ifølge det brasilianske justisdepartementet var Morabito Italias andre mest ettersøkte mann.

  Samtidig pågår den største mafiarettssaken i Italia på tre tiår, der over 350 'Ndrangheta-medlemmer er tiltalt.

  'Ndrangheta har opp mot 10.000 medlemmer, og har ifølge flere kilder tidvis hatt en inntekt på rundt 3 prosent av Italias brutto nasjonalprodukt.

  Spansk og italiensk politi pågriper en mann på gaten i Madrid.
 • Mafiatopp løslatt i Italia

  Giovanni Brusca er en av den italienske mafiaens mest beryktede drapsmenn. Nå er 64-åringen løslatt etter å ha sonet en dom på 25 års fengsel.

  FILE PHOTO: Anti-Mafia police wearing masks to hide their identity, escort top Mafia fugitive Giovani Brusca May..
  Foto: Tony Gentile / Reuters
 • Mafiaboss pågrepet i Brasil

  Den italienske mafialederen Rocco Morabito er arrestert i Brasil, nesten to år etter at han rømte fra fengsel i Uruguay der han ventet på utlevering til Italia. Morabito anses for å være lederen for 'Ndrangheta-gruppen. Morabito har vært på rømmen siden 1995.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no