Hopp til innhold

Øker bøtene for demonstranter som hindret trafikken

Høyesterett slår fast at bøtelegging av to demonstranter tilknyttet Extinction Rebellion i 2020 ikke er i strid med forsamlingsretten.

To demonstrantar ble bøtelagt etter en aksjon der de uten å varsle politiet var med på å stoppe trafikken i rundt 90 minutt på Ring 1 i Oslo en mandag morgen.

Hovedspørsmålet i saken var om inngrepet var i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 11 om forsamlingsrett.

I dommen står det at samfunnet må tole en viss forstyrrelse av dagleglivet, og styresmaktene må vise en viss toleranse. Men der det er fare for liv og helse, kan styresmaktene likevel gripe inn med en gang.

De to demonstrantene ble i Oslo tingrett dømt til 13.000 kroner i bot for å ha nektet å etterkomme politiets pålegg om å flytte seg. Lagmannsretten økte bøtene til 15.000 kroner og avviste å behandle saken ytterligere, smkriver NTB. Høyesterett øker bøtene mot de to aksjonistene til 20.000 kroner.

Aksjonister: Extinction Rebellion nyeste
Foto: Nadir Alam / NRK
Mange politifolk måtte til, da rundt 80 klimaaksjonister sperret trafikken i krysset mellom Karl Johan og Fredriks gate ved Slottet i Oslo.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no