Hopp til innhold

Lukasjenko: Russiske atomvåpen trengs for å avskrekke Vesten

De taktiske atomvåpnene som Russland har utstasjonert i Belarus, er nødvendige for å beskytte landet mot vestlig aggresjon, sier president Aleksandr Lukasjenko.

Ifølge ham planlegger nabolandet Polen en invasjon av Belarus.

– Stol på meg, jeg har aldri løyet for dere. De forbereder seg på å invadere Belarus, på å ødelegge landet vårt, sa Lukasjenko i en tale til nasjonen fredag.

Ellers i talen sa Lukasjenko at det er behov for en umiddelbar våpenhvile i Ukraina, og at partene må innlede samtaler om en varig fred. Det bør ikke være noen forhåndsbetingelser for en våpenhvile, sa han videre.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov utelukket senere fredag en våpenhvile.

– Ingenting endrer seg i Ukraina-situasjonen. Den militære spesialoperasjonen fortsetter, da dette er den eneste måten å nå målene som landet vårt har i dag, sa Peskov.

Lukasjenko advarer Ukraina mot å innlede en ventet motoffensiv. Ifølge ham vil dette gjøre forhandlinger mellom Moskva og Kyiv umulig.

Lukasjenkos Belarus er alliert med Russland. Russlands president Vladimir Putin sa i forrige uke at han vil utstasjonere taktiske atomvåpen i nabolandet, og russiske styrker har i invasjonen brukt belarusisk territorium.

(NTB)

Russiske atomvåpen som er utstasjonert i Belarus, er nødvendige for å avskrekke vestlig aggresjon, ifølge Belarus' president Aleksandr Lukasjenko (t.v.). Han hevder videre at Polen planlegger å invadere landet. Lukasjenkos Belarus er en av Russland og president Vladimir Putins (t.h.) allierte i krigen mot Ukraina.
Foto: Vladimir Astapkovich / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no