NRK Meny
SVEVESTØV
Foto: Holm, Morten / NTB Scanpix

Luftforurensning

Oppsummert

Flere norske byer måtte i fjor vinter innføre tiltak på grunn av dårlig luftkvalitet. En rekke befolkningsundersøkelser fra hele verden viser sammenheng mellom nivåer av svevestøv i uteluft og sykelighet og dødelighet i befolkningen.

 • Mulig gratis buss og tog i Tyskland

  Tyskland ønsker å bekjempe luftforurensning og foreslår å teste ut gratis offentlig buss og tog i flere store byer, som et miljøtiltak. Det fremgår i et brev sendt til EUs kommissær Karmenu Vella, ifølge Der Spiegel.

 • - Blir ikke forbud mot fossilbiler

  Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen avviser at byrådet i Oslo vurderer et forbud mot fossilbiler innnenfor Ring 3 innen 2024. Han håper miljødifferensierte bomsatser og lavutslippssoner vil gjøre mye for å nå målsettingene om bedre luft.

 • Kan bli bensin- og dieselbil-forbud

  Det kan bli et forbud mot bensin- og dieselbiler i store deler av Oslo allerede om seks år. Byrådet utreder hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt i 2024. Utredningen er ett av flere tiltak i en ny handlingsplan for bedre luftkvalitet.

 • Høy luftforurensing i norske byer

  Ifølge nettstedet luftkvalitet.no fra Norsk institutt for luftforskning (NILU) ble det målt høye verdier av svevestøv i Ålesund, Tromsø, Stavanger, Grenland og Mo i Rana tirsdag morgen. I Bergen og Oslo var luftforurensningen moderat.

 • Flere velger piggfrie dekk

  Andelen piggfrie vinterdekk øker der det kreves gebyr for piggdekk, viser statistikk fra Statens vegvesen. Bergen, Oslo, Asker og Bærum, Drammen og Nedre Glomma har landets høyeste piggfriandel.

  Laster Twitter-innhold

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no