Hopp til innhold

Luftfartstilsynet: Ikke opplevd 5G-problemer

I USA frykter flyselskap at 5G-utrulling kan føre til forstyrrelser. I Norge er utbyggingen allerede i gang, og flytrafikken har hittil ikke opplevd problemer.

Seksjonssjef Henning Tennes for Flyplass og flysikring i Luftfartstilsynet opplyser til NTB at de ikke har opplevd slike problemer i Norge.

– Vi har ikke opplevd lignende problemer i Norge, men vi er kjent med problematikken i USA. Luftfartstilsynet følger opp dette temaet her i Norge kontinuerlig, og det er utført en test ved en norsk lufthavn. Denne ga ikke negative utslag, sier han.

Tennes sier at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, også er gjort oppmerksomme på temaet.

I en kommentar sendt til NTB skriver Nkom at det brukes forskjellige frekvenser på 5G-nettet i Norge og Europa enn det som skal bygges ut i USA.

– 5G-nettene som nå bygges ut i Norge og Europa, benytter lavere frekvenser enn i USA og andre deler av verden. Frekvensene vi bruker har større avstand til dem som brukes i høydemålerne i fly, og vi har dermed ikke det samme problemet i Norge, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom.

Det er EUs luftfartstilsyn Easa som leder oppfølgingen av saken. De har ifølge Reuters tidligere uttalt at problemet er spesifikt til amerikansk luftrom, og at det «på dette stadium ikke er identifisert noen risiko for utrygge forstyrrelser».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no