Riksmekler Mats Wilhelm Ruland
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Lønnsoppgjøret

Oppsummert

Partene i statsoppgjøret har kommet til enighet. Akademikerne, LO Stat, Unio og YS er alle enige med staten i lønnsoppgjøret etter nesten 17 timer med mekling på overtid. Lønnsøkningen ligger på mellom 2,7 og 2,8 prosent, opplyser YS Stat.

 • Tror på vanskelige forhandlinger

  Riksmekler Mats Ruland tror årets lønnsoppgjør vil bli vanskelig.

  Det er ventet at så mange som 100 overenskomster kan havne på riksmeklerens bord i vår, og det ligger an til vanskelige meklinger, sier Ruland til FriFagbevegelse.

  Riksmekleren viser til fire grunner til at det vil bli vanskelig: Uttalelser fra partene om forventninger, utviklingen i økonomien med stigende renter, strømpriskrisen og at det ble reallønnsnedgang i fjor.

  Det kan ende med flere streiker.

  – Det er umulig å si før vi er ferdige med frontfaget. Men jeg tror det kan bli vanskelig både i privat og offentlig sektor, sier Riksmekleren.

  (©NTB)

 • Fellesforbundet krever styrket kjøpekraft til medlemmene

  Fellesforbundet varsler at de vil ha høyere lønn etter det de kaller "to magre år".

  – Når prisene stiger uten at lønna henger med, så tjener bedriftene gode penger. Vi har hatt moderate oppgjør, mens mange bedrifter tjener veldig godt. Nå er det arbeidsfolks tur til å få sin del av kaka, sier forbundsleder Jørn Eggum.

  Forbundet peker på usikkerhet rundt framtidig prisutvikling, samt de høye strømprisene, som årsaker til at deres medlemmer bør få høyere lønn i år.

  Forbundet varsler også at AFP ikke vil være et sentralt spørsmål i vårens lønnsoppgjør.

  – I tillegg vil vi ha særskilte tillegg for de lavest lønnede. Vi vil vurdere nye måter å beregne lavlønnstillegg som sikrer oss et mer rettferdig lønnsoppgjør, sir Jørn Eggum.

  Hvert år forhandler arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene om lønn. Først ut er frontfaget, som er de yrkesgruppene som Fellesforbundet representerer.

 • Enighet i oljeoppgjøret

  Industri Energi og Norsk Olje og gass er blitt enige i lønnsforhandlingene for 6500 ansatte innen oljeservice. Oppgjøret gir oljeserviceansatte en lønnsøkning på 19.500 kroner. Tillegget inkluderer sokkelkompensasjon og feriepenger.

  – Det er viktig å sikre konkurransekraften til leverandørbedriftene. Vi er derfor fornøyde med at det er oppnådd enighet og at oppgjøret ble landet innenfor rammen av frontfaget, sier forhandlingsleder Elisabeth Brattebø Fenne i Norsk olje og gass.

  – Vi er fornøyd med å ha oppnådd et resultat som er i tråd med rammen fra frontfaget, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i Industri Energi.

  Oljeserviceavtalen omfatter 33 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass. I tillegg er den gjort gjeldende for ytterligere drøyt 50 bedrifter med ansatte offshore, på land og innenfor dykking.

 • Astrup: Viktig enighet

  Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) sier i en pressemelding han er glad for enigheten i lønnsoppgjøret i staten.

  – Jeg er glad for at vi har oppnådd enighet med både LO, Akademikerne, Unio og YS i lønnsoppgjøret i staten. Dette er viktig etter et svært krevende år der spesielt privat sektor er hardt rammet på grunn av pandemien, sier Astrup.

 • Avverget streik i staten

  Partene i statsoppgjøret har kommet til enighet. Akademikerne, LO Stat, Unio og YS er alle enige med staten i lønnsoppgjøret etter nesten 17 timer med mekling på overtid, melder NTB.

  Lønnsøkningen partene ble enige om, ligger på mellom 2,7 og 2,8 prosent, skriver YS Stat i en pressemelding.

  Det skal holdes pressekonferanse i forbindelse med statsoppgjøret torsdag.

  Unio kom derimot ikke til enighet og tok ut over 7.500 medlemmer i streik fra torsdag morgen. Dette er lærere og helsearbeidere i kommuner landet over, som skal streike.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no