Hopp til innhold

LO-ja til økte aldersgrenser

LO slutter opp om anbefalingene fra det regjeringsoppnevnte utvalget som før sommeren foreslo å øke aldersgrensene i arbeidslivet.

Men det mektige LO-sekretariatet, som behandlet saken i dag, stiller to klare betingelser:

En ordning må komme på plass for de såkalte sliterne i arbeidslivet. I tillegg må uføre skjermes fra effekten levealdersjusteringer i pensjonsreformen.

– Vi kan være med på å støtte heving av aldersgrensene i pensjonssystemet. Men det forutsetter at det kommer på plass en ordning for sliterne, som ikke orker å jobbe lenger, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til NRK.

LO krever at regjeringen utreder hvordan sliterne konkret kan skjermes.

– For oss er det ikke så viktig å definere hvem som inngår i denne gruppa. Det viktigste er at de som ikke orker å stå lenger i jobb, må ha en anstendig pensjon å leve av, sier Følsvik.

Hun sier LO er åpne for at «sliterne» som får et eget pensjonstillegg samtidig frasier seg muligheten for å jobbe ved siden av, slik tilfellet er i AFP-ordningen.

– Men vi har ikke konkludert, sier hun.

Da utvalgsleder Kristin Skogen Lund la fram anbefalingene i juni, sa hun at økte aldersgrenser vil gjøre at flere står lenger i arbeid, noe som vil øker den økonomiske bærekraften i pensjonssystemet.

Utvalget foreslo konkret å øke aldersgrensene gradvis med cirka ett år per tiende år.

Vanlig pensjonsalder for dem som er født på 90-tallet blir dermed 70 og et halvt år – mot dagens 67 år. Nedre aldersgrense for å ta ut pensjon for denne gruppen økes fra 62 år til 65 og et halvt år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no