Hopp til innhold
Aleksandr Litvinenko
Foto: Alistair Fuller / Ap

Litvinenko-saken

Oppsummert

Den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko døde av forgiftning i London i 2006. Fra sykesengen beskyldte han Russlands president Vladimir Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt avviser.

  • Mistenkt for Litvinenko-drapet død av korona

    En russisk mann som var mistenkt for drapet i 2006 på den russiske dissidenten Aleksandr Litvinenko i London, er død av covid-19.

    – Sørgelige nyheter. Min nære og lojale venn Dmitrij Kovtun har plutselig dødd som følge av sykdom i forbindelse med en koronainfeksjon, skriver Duma-medlemmet Andrej Lugovoj, som også var mistenkt i saken.

    Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fastslo i september at Russland var ansvarlig for drapet på den tidligere agenten Litvinenko, og at det er klare tegn på at Kovtun og Lugovoj handlet på vegne av russiske myndigheter.

    Litvinenko døde etter å ha drukket te med den radioaktive isotopen Polonium på et hotell i London etter å ha hatt et møte med Kovtun og Lugovoj.

    Russland avviser anklagene, men saken har vært en tung belastning for forholdet mellom Storbritannia og Russland i alle år siden. Alle forsøk på å få de to utlevert, har mislyktes. (NTB)

  • Holder tilbake mistenktes penger

    Storbritannia fryser midler tilhørende Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, som er mistenkt for drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko i 2006. Det opplyser britiske myndigheter. De to skal ha forgiftet Litvinenko med et radioaktivt stoff.

  • Russland avviser Litvinenko-rapport

    Russiske myndigheter mener den britiske rapporten om drapet på Aleksandr Litvinenko er partisk og politisk motivert. Ifølge en talskvinne for russisk UD har bevismaterialet blitt undersøkt bak lukkede dører under påskudd av at det er hemmelig.

Rapport: Putin gav trolig klarsignal

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no