Hopp til innhold
Hans Olav Brenner og Siss Vik
Foto: NRK / NRK

Litteraturfestivalen på Lillehammer

Oppsummert

Nordens største litteraturfestival Norsk Litteraturfestival på Lillehammer arrangerer siste helgen i mai 2020. Grunnet utbruddet av Koronaviruset har festivalen flyttet seg fra Lillehammer til NRKs studioer på Marienlyst.

  • Nobelpristreff på litteraturfestival

    For første gang møttes en vinner av Nobelprisen i litteratur og e vinner av Nobelprisen i fred hverandre på scenen på Norsk litteraturfestival på Lillehammer.

    Tanzanianske Abdulrazak Gurnah og filippinske Maria Ressa delte en bekymring for kvinners rettigheter til å ytre seg. Gurnah vokste opp i en tid der jenter i hjemlandet ble forhindret fra å lære å lese og skrive.

    – I dag er presidenten i Tanzania en kvinne, så heldigvis har det gått fremover, sa forfatteren, som nå bor i England.

    Som regimekritisk redaktør og journalist i nettavisen Rappler, mottar Maria Ressa fortsatt mye hatmail og personkritikk i sosiale medier.

    – Vi vet at kvinnelige journalister i våre dager mottar flere trusler enn mannlige, minnet redaktøren om.

    Russiske Dmitrij Muratov, som delte Nobels fredspris med Ressa, skulle også vært til stede, men ble forhindret fra å delta.

    Abdulrazak Gurnah og Maria Ressa
    Foto: Siss Vik / NRK
  • Mytting vant Dobloug-prisen 2022

    Lars Mytting fra Fåvang mottok tirsdag Dobloug-prisen 2022. Prisen ble delt ut under åpningsforestillingen til Norsk Litteraturfestival. Mytting fikk prisen sammen med forfatter Victoria Kielland. Prisen er på 200.000 svenske kroner.

  • Fikk inspirasjon på nachspiel

    Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

    Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

    Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
  • Festivalsjef tar en tredje periode

    Marit Borkenhagen, som har vært festivalsjef for Norsk Litteraturfestival gjennom åtte år i 2019, tar fire nye år i sjefsstolen, skriver Gudbrandsdølen. Blant det som motiverer henne er Lillehammers nye status som Unesco-litteraturby. – Det gir oss flere samarbeidspartnere og vil være med å gjøre Norsk Litteraturfestival i Lillehammer enda viktigere internasjonalt, sier hun til avisen.

    Festivalsjef Marit Borkenhagen
    Foto: Geir Røed / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no