NRK Meny
Homoekteskap i høyesterett
Foto: JAMES LAWLER DUGGAN / Reuters

Likekjønnede ekteskap i USA

Oppsummert

Amerikansk høyesterett skal behandle om delstatene kan forby likekjønnet ekteskap.

 • Fengslet for å nekte homoekteskap

  En amerikansk sorenskriver som av religiøse årsaker har nektet å utstede ekteskapspapirer til likekjønnede par, er fengslet for å ha vist forakt for retten. Ca. 200 demonstranter fra begge sider samlet seg utenfor rettslokalet før høringen i dag.

 • Høgsterett behandlar homoekteskap

  USAs høgsterett har gått med på å behandle spørsmålet om ein delstat kan forby likekjønna ekteskap. Behandlinga kan starte i juni, melder Reuters. Først skal forbodet i Michigan, Kentucky, Ohio og Tennessee takast opp.

 • Ja til homo-ekteskap i 5 stater

  Fem nye delstater i USA må tillate likekjønnede ekteskap etter at høyesterett avviste å behandle anker fra fem stater hvor slike ekteskap har vært forbudt. Forbudene er opphevet av lavere domstoler, og motstandernes ankemuligheter er dermed oppbrukt.

 • Pennsylvania snur

  Forbudet mot ekteskap mellom to av samme kjønn er opphevet som grunnlovsstridig av en føderal domstol i den amerikanske delstaten Pennsylvania. Dermed er likekjønnede ekteskap tillatt over hele det nordøstlige USA.

  Laster Twitter-innhold
Et lesbisk par var de først til å gifte seg da en domstol i California fredag opphevet forbudet mot likekjønnede ekteskap som følge av en kjennelse i USAs høyesterett to dager før.
De første som giftet seg fredag ettermiddag var det lesbiske paret Kristin Perry og Sandy Stier, det ene av de to parene som har stått i spissen for å få forbudet opphevet.
Likekjønnede ekteskap ble suspendert i 2008 etter at velgerne stemte for å oppheve en lov som tillot homofile ekteskap, i en folkeavstemning, den såkalte Prop 8.
Fra flyet på vei til Afrika med familien tok president Barack Obama i dag seg tid til å ringe å gratulere med seieren i høyesterett om homoekteskap.
Amerikansk høyesterett kom onsdag med to historiske avgjørelser for homofiles rettigheter.
USAs høyesterett om homoekteskap.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no