NRK Meny
Normal

Libyas oljeproduksjon opp i flammer

Libyas oljeproduksjon synker og er nå nede i 350.000 fat om dagen. Kaos og anarki gjør at stadig mer går opp i flammer.

Brennende oljetank i Libya.

Libyas oljeproduksjon rammes hardt av urolighetene i landet. Her brenner en tank i El Sider-havnen etter å ha blitt truffet av en rakett.

Foto: STRINGER / Reuters

NATOs bombing av Libya i 2011 etterlot et land i kaos, der militsgrupper kjemper om makt og territorium og militante islamister har erklært et kalifat i deler av landet.

Før krigen produserte landet rundt 1,6 millioner fat olje om dagen, men militsgruppenes kamp om oljefelter, raffinerier og havneanlegg har gjort at det nå bare produseres rundt 350.000 fat om dagen.

To raffinerier er fortsatt i drift, men Libya må klare seg med 128.000 fat om dagen fra felt som er knyttet til havnebyen Hariga øst i landet.

Ved de store havneanleggene i Es Sider og Ras Lanuf har kamphandlinger ført til full oljestans.

I Es Sider har minst 800.000 fat olje gått opp i flammer de siste dagene, etter at en lagertank ble truffet i et rakettangrep.

Libyas regjering, som tidligere i år ble fordrevet fra hovedstaden Tripoli av militssoldater, har leid inn et amerikansk selskap for å slukke oljebrannen. Dette arbeidet vil tidligst begynne om fem dager.

Anlegget i Es Sider opereres av Waha Oil, som er eid av ConocoPhillips, Marathon Oil og Hess Corp.

Også havneanleggene i Zawiya og Mellitah har måttet stanset all eksport av olje, fordi det raser kamper rundt oljefeltene El Sharara og El Feel.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no