Hopp til innhold
Vigelandsparken
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Legionella

Oppsummert

Folkehelseinstituttet advarer om fare for legionellautbrudd i anlegg som har stått tomme under koronaen. Da kan det ha samlet seg legionellabakterier i rørsystemene, advarer FHI. Ni fontener i Oslo må tørrlegges i sommer på grunn av smittefare.

  • 23 legionella-dødsfall i Polen

    I et pågående utbrudd av legionærsyken i Polen er det så langt meldt om 23 døde og til sammen 166 tilfeller av sykdommen.

    Tilfellene er ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) meldt inn siden midten av august. Tallet er uvanlig høyt – og over det årlige nivået som er meldt inn av landet siden 2016.

    Kilden til utbruddet er ikke kjent, ifølge WHO. I august uttalte imidlertid polske myndigheter at de undersøkte om det kunne skyldes bevisst tukling med vannforsyningen.

    Legionærsyken er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Legionella pneumophila, som arter seg som en alvorlig lungebetennelse med relativt høy dødelighet.

    (NTB)

  • Påvist legionella i garderobeanlegg på Iglemyr

    – Vi har funnet tegn til legionella i garderobeanlegget på Iglemyr, forteller avdelingsleder i Sandnes eiendom Leif Arne Andreassen.

    Dusjene i garderobeanlegget ved Austrått ILs gressbane på Iglemyr vil holdes stengt i 14 dager etter påvist legionella. Garderobene kan brukes som vanlig i denne perioden.

    – Vi anser at grunnen er litt for lite bruk, sier Andreassen.

    Han forteller at det vil gjennomføres en kjemisk behandling for å fjerne legionella i anlegget.

    Andreassen mener at de er mer føre var nå, enn før.

    – Vi gjør jevnlige tester på garderobeanlegg, skoler, barnehager og egentlig alle bygg, og det kan forekomme legionellafunn noen ganger, sier han.

  • Vannet ved Mandal sykehjem er friskmeldt

    Kontrollprøver viser at det ikke lenger er legionella i vannet ved Mandal sykehjem, skriver Lindesnes kommune på sin nettside. Sykehjemmet innførte strakstiltak i desember etter at en rutineundersøkelse avdekket bakteriene i kaldtvannet. Nå skal vannet være friskmeldt, og kan brukes som normalt igjen på hele sykehjemmet.

  • Arbeider fortsatt med å fjerne legionella

    Det arbeides fortsatt med å fjerne legionella på deler av Mandal sykehjem. Fra onsdag ettermiddag skal vannrørene i en del av sykehjememt renses. Pasientene på korttidsavdelingen vil bli berørt. Andre avdelinger med pasienter blir ikke berørt.

  • Mer legionalla-smitte med strømsparing

    Smittetallene for legionella er på vei opp over igjen etter to år med lave smittetall. Hittil er 62 personer smittet. De siste 10 årene er rundt 40 blitt smittet av legionellabakterien årlig.

    Rørleggere forteller at folk senker temperaturen i varmtvannsberedere for å spare strøm, men dette avdvarer Folkehelseinstituttet advarer mot, sier seniorrådgiver Line Ødegård Angeloff.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no