Hopp til innhold
Hareide og Høie
Foto: Siv Sandvik/ NRK

Legers reservasjonsrett

Oppsummert

Helseminister Bent Høie (H) sendte i juni 2014 ut forslag om å fjerne henvisningsplikten for fastleger ut på høring. Forslagene om reservasjonsmulighet skapte mye politisk turbulens, og før dette hadde flere leger nektet å henvise kvinner til abort.

  • Har sendt egne brev til kommunene

    Statens Helsetilsyn har i forbindelse med reservasjonssaken sendt egne brev til kommunene, der det heter at alle fastleger må innrette seg etter regelverket. – Det er ikke anledning til noen form for reservasjoner, påpeker Helsetilsynet.

  • Reservasjon ikke i tråd med regler

    Statens helsetilsyn har nå avsluttet behandlingen av de såkalte reservasjonssakene. I en mail til NRK opplyser tilsynet at legenes reservasjonspraksis ikke har vært i tråd med regelverket, og at kravene nå er presisert i det oppdaterte regelverket.

  • Granskar fleire reservasjonssaker

    Helsetilsynet granskar fleire saker mot legar som reserverer seg mot å vise til abort. Det skriv Vårt Land. Det er likevel usikkert om desse sakene vert avgjorde før lovverket vert endra, seier avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn Øyvind Palm.

- Fastlegene kan ha en fri samvittighet til spørsmålet rundt abort, sier Knut Arild Hareide, leder i KrF. Han presenterte i dag sammen med helseminister Bent Høie (H) en løsning på striden om reservasjonsrett for leger i abortspørsmålet.
ww
Hareide og Høie

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no