Rikshospitalet
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lederlønninger i det offentlige

Oppsummert

Lønnen til direktører i mange statlige selskaper har økt langt mer enn den generelle lønnsveksten. Det samme gjelder godtgjørelsen til styrene. Direktørene i sju statlige selskaper har hatt en lønnsvekst på mellom 20 og 40 prosent de siste årene.

 • SV og Sp med felles lønnsfront

  SV og Senterpartiet i Agder håper å bruke et nytt stortingsflertall til å kutte i lederlønningene i statlige selskaper og innføre lønnstak.

  Stortingskandidater fra de to partiene i Agder reagere blant annet på direktørlønnen i Nye Veier, som har hovedkontor i Kristiansand.

  Direktøren i det statlige veiselskapet tjener 2,3 millioner i året. Tar man med andre ytelser, er lønna oppe i 2,6 millioner, skriver Fædrelandsvennen.

 • Agenda-sjefen fikk lønnshopp

  Tenketankleder Trygve Svensson i Agenda fikk 15,9 prosents lønnsøkning i fjor. LO finansierer Agenda. LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen medgir at økningen «kan fremstå uheldig», skriver NTB, og viser til Dagbladets finansavis Børsen.

 • SP vil ha tak på lederlønninger

  Senterpartiet legger denne uken frem forslag for Stortinget om å fryse lønna til alle ledere i staten som tjener mer enn 15 G, som tilsvarer nesten 1,5 millioner kroner. I dag er det 67 ledere i staten som tjener over 1,5 millioner kroner.

 • Næringsministeren ut mot lønninger

  Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til NRK at han er kritisk til hvordan Yara og Telenor håndterer lederlønninger. Føringene fra departementet er at det skal være åpenhet rundt lønningene, og at de ikke skal være lønnsledende.

Opp mot 40 prosent vekst i lederlønn i staten

Regjeringen vil kutte lønna til dårlige ledere og spørsmål om personskatten må settes ned hvis selskapsskatten settes ned.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no