Hopp til innhold
Statens lånekasse for utdanning
Foto: Lånekassen

Lånekassen

Oppsummert

Lånekassen bruker kunstig intelligens til å velge ut studenter til bokontroll. Det ga dobbelt så mange avsløringer av juks. Bokontrollen kontrollerer om stipendmottakerne ikke bor hos foreldrene og dermed mottar stipend urettmessig.

 • Mange har søkt om straumstipend

  Onsdag går fristen for å søke om straumstipend frå Lånekassen. Så langt har 120.400 studentar søkt og motteke stipendet. Stipendet er ei eingongsutbetaling på 3000 kroner til studentar som betalar straum i tillegg til husleiga.

  – Litt over halvparten av alle som har fått tilbod om å søke, har gjort det. Dette kan verke lite, men mange har straum inkludert i husleiga og har med det ikkje rett på dette stipendet, seier administrerande direktør Morten Rosenkvist i Lånekassen til NTB.

 • Fastrentene i Lånekassen øker

  Den 1. mai stiger fastrentene på studielånet med i gjennomsnitt 0,345 prosentpoeng.

  Det er den største fastrenteoppgangen i Lånekassen siden november 2013, skriver Lånekassen i en pressemelding.

  Fastrentene som gjelder fra 1. mai vil være:

  • 2,774 prosent for tre års binding (opp fra 2,403 prosent)

  • 2,901 prosent for fem års binding (opp fra 2,589 prosent)

  • 3,018 prosent for ti års binding (opp fra 2,667 prosent)

  Differanse mellom fast og flytende er på mer enn ett prosentpoeng

  – Det at fastrentene våre går opp nå, henger sammen med at markedsrentene har gått opp, sier Morten Rosenkvist, administrerende direktør i Lånekassen.

 • Fastrentene i Lånekassen går opp

  Fastrentene i Lånekassen med bindingstid på tre og fem år aukar frå 1. mars. Rentene som gjeld då er: 2,43 prosent for tre års binding, og 2,589 prosent for fem års binding. Renta med ti års binding held seg uendra, skriv Lånekassen i ei pressemelding.

 • Betalingsutsettelser for studielån

  Den midlertidige ordningen med ekstra betalingsutsettelser for alle som betaler ned studielån, utvides ut 2022. Ekstra betalingsutsettelser som følge av koronapandemien kommer i tillegg til de 36 gangene man i utgangspunktet kan utsette.

  Én av tre har valgt å utsette Lånekasse-regningen én eller flere ganger siden koronapandemien brøt ut, skriver Lånekassen i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no