Hopp til innhold
Lagret flytende radioaktivt avfall i Himdalen
Foto: Institutt for energiteknikk

Lagring av atomavfall

Oppsummert

Bellona har avslørt ureglementert lagring av avfall fra norske atomreaktorer i et deponi i HImdalen i Aurskog-Høland i Akershus. Saken er politianmeldt.

  • Godkjenner plan for atomavfallslagring

    Sveriges regjering har godkjent en plan om sluttlagring av reaktorbrensel i et stort underjordisk lager nord for Stockholm. Det blir et av de første i verden.

    Det bekreftet miljøvernminister Annika Strandhäll på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

    – Sveriges regjering har i dag fattet en helt historisk og unik avgjørelse som gjør det trygt å gå videre med sluttforvaring, sa hun.

  • IFE innrømmer mangler ved atomlagringsanlegg

    Institutt for energiteknikk (IFE) innrømmer at det er behov for omfattende vedlikehold av atomlageret i Himdalen, men sier anlegget er trygt.

    – Anlegget er trygt og sikkert, og vi har ikke oppdaget noen radioaktive utslipp til omgivelsene, sier IFE-direktør Nils Morten Huseby til Teknisk Ukeblad.

    Det siste året er det avdekket store mangler ved atomlageret i Himdalen, som ligger i Aurskog-Høland kommune i Viken. En rapport fra Norsk nukleær dekommisjonering viser blant annet at vann som renner inn i anlegget, ikke samles i tiltenkt kum, mangelfull driftsorganisering og overvåking av anlegget, og ureglementerte utslipp av radioaktivt tritium.

  • Norge tok imot ett tonn atomavfall

    Flere land har etterlatt høyaktivt atomavfall i Norge, uten at det foreligger avtaler om retur av atombrenselet, skriver Teknisk Ukeblad. Avfallet stammer fra USA, Storbritannia, Japan og Russland. Tilsammen dreire det seg om ett tonn.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no