Pasient
Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Lærlingeordningen

Oppsummert

9000 elever ble stående igjen uten læreplass i 2015. Østfold er det fylket hvor færrest elever har fått læreplass, ifølge en ny oversikt fra Utdanningsdirektoratet. Regjeringen greier ikke å innfri ambisjonen om 20 prosent flere lærlinger i 2015.

 • 2000 står uten læringplass i Viken

  I Viken fylke står over 2000 elever uten lærlingkrontrakt til høsten, selv om de har rett på det. I stedet vil de få tilbud om fagopplæring i skole. Det sier seksjonsleder for fag og yrkesopplæring i Viken, Olav Horne.

 • Best i landet på læreplasser

  Møre og Romsdal er suverent best i landet på å skaffe læreplasser til ungdommer på yrkesfag. Den ferske oversikten fra Kunnskapsdepartementet viser at vi med 2600 lærekontrakter i fylket dekker 87,5 prosent av behovet - 10 prosent høyere enn landssnittet. Seksjonsleder Bjørnar Loe i utdanningsavdelinga i Møre og Romsdal fylkeskommune roser både rådgivere i fylket, på videregående skoler og bedriftene for at fylket lykkes så godt

  Bjørnar Loe
  Foto: Gunnar Sandvik
 • Røe Isaksen innrømmer svikt

  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) erkjenner svikt i ordning med lærlingplasser, og mener det må avklares tydeligere hvem som har ansvar for å skaffe nye lærlingplasser. Han viste til at mellom 6.000 og 9.000 unge står uten plass, melder NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no