Hopp til innhold

Kvinner slutter seg til protester sørøst i Iran

Også i den svært konservative iranske provinsen Sistan-Baluchistan har kvinner nå gått ut i gatene for å kreve frihet og rettigheter.

I ukevis har mennene i den sunnidominerte provinsen sørøst i Iran demonstrert mot landets sjiamuslimske regime. Fredag fulgte en gruppe kvinner etter.

«Enten med hijab eller uten, fremad mot revolusjonen», ropte kvinnene, som var kledd i lange heldekkende drakter kalt chador.

Videoer av protestene er publisert på Twitter og verifisert av AFP.

Provinsen er kjent for å være et svært konservativt område av Iran, i tillegg til at den er svært fattig. Den sunnimuslimske befolkningen opplever også å være en diskriminert minoritet i det sjiadominerte landet.

– Det er virkelig sjelden, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, som leder Oslo-baserte Iran Human Rights, til nyhetsbyrået AFP.

Han mener kvinnene i Sistan-Baluchistan er blant de mest undertrykte i Iran, og de har tidligere ikke deltatt i såpass organiserte protester.

Ifølge IHR har minst 128 mennesker blitt drept i provinsen siden protestene startet i midten av september. Over 90 av dem ble drept 30. september, en massakre som aktivister har gitt navnet «Black Friday».

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no