NRK Meny
Kvinner med nikab i Saudi-Arabia
Foto: FAYEZ NURELDINE / AFP

Kvinner i Saudi-Arabia

Oppsummert

Saudi-Arabia er et dypt religiøst monarki i Midtøsten. Det islamske landet er ofte kritisert for at kvinner har svært innskrenkede rettigheter. De må ha en foresatt manns tillatelse for å gifte seg, åpen bankkonto, søke om pass og reise utenlands.

 • Kvinner kjører bil i Saudi-Arabia

  Historisk: De føste kvinnene satte seg i kveld bak rattet og kjørte bil lovlig i Saudi-Arabia etter at et en ny regel trådte kraft klokken 23 norsk tid. Rundt 2000 kvinner i landet har førerkort. Landet var det siste i verden til å fjerne forbudet.

  Kvinner får nå kjøre bil i Saudi-Arabia
  Foto: Nariman El-mofty / AP
 • Kvinner fengslet i Saudi-Arabia

  Saudi-Arabia har fengslet ytterligere to kvinneaktivister, trass i løfter om å styrke kvinners rettigheter i landet. Nouf Abdelaziz og Mayaa al-Zahrani ble pågrepet tidligere i måneden, noe som først ble kjent denne uka, ifølge Human Rights Watch.

 • Første førerkort for kvinner

  Saudi-Arabia har utstedt de første førerkortene til kvinner, opplyser myndighetene i landet. Fra 24. juni blir det lovlig for kvinner å kjøre bil i landet. Fram til nå har Saudi-Arabia vært det eneste landet i verden hvor dette har vært forbudt.

 • Saudi-kvinner kan kjøre i sommer

  Saudi-Arabia har vært det eneste landet i verden der kvinner ikke har lov til å kjøre bil, men forbudet heves fra 24. juni, melder AFP. Kjøreskoler for kvinner er nå etablert i fem byer, og kvinner over 18 år skal få mulighet til å ta sertifikat.

 • Saudi-Arabia-ja til kvinne-soldater

  Saudi-Arabia åpner for at kvinner kan jobbe i militæret, skriver BBC. Kvinner i alderen 25–35 kan søke om jobb som soldat i Riyadh, Mecca, al-Qassim og Medina. Kivnnene får ikke delta i kamphandlinger, men kan jobbe med sikkerhet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no