NRK Meny
Robert Mugabe
Foto: ZINYANGE AUNTONY / AFP

Kupp i Zimbabwe

Oppsummert

Militæret i Zimbabwe greip 15. november inn og sette president Robert Mugabe i husarrest. Søndag 19. november blei 93-åringen fjerna som leiar av regjeringspartiet ZANU-PF, og erstatta av Emmerson Mnangagwa. Mugabe fekk makta første gong i 1980.

 • Tidlegare visepresident returnerer

  Emmerson Mnangagwa returnerer truleg til Zimbabwe i dag, og skal møte Robert Mugabe. Sparkinga av den tidlegare visepresidenten er ein del av grunnen bak militærkuppet i landet. Mnangagwa seier til Reuters at han gler til å «byggje eit nytt Zimbabwe».

   Emmerson Mnangagwa fotografert i 2015
  Foto: PHILIMON BULAWAYO / Reuters
 • Planen klar for Mugabes avgang

  En talsmann for militæret annonserte på statlig tv i Zimbabwe mandag kveld at et veikart, altså betingelsene, for Mugabes avgang nå er klare. Visepresident Emmerson Mnangagwa er ventet tilbake til landet om kort tid for å møte Mugabe.

 • Vil ha Mugabe for riksrett

  Partiet til president Robert Mugabe i Zimbabwe vil ha han avsett og stilt for riksrett. Det opplyser nestleiaren for behandling av juridiske saker i partiet, Paul Mangwana. Han skuldar Mugabe for å ha latt kona tilrane seg makta i landet.

 • Mener Mugabe forakter loven

  Zanu-PF sier i riksrettsbegjæringen at Mugabe har utvist forakt for loven, og har skapt ordensforstyrrelser i Zimbabwe. De sier også at den tidligere presidenten er skyldig i landets ustabile økonomiske situasjon de siste 15 årene, melder Reuters.

 • Zambisk ekspresident møter Mugabe

  Kenneth Kaunda, tidlegare president i Zambia, har floge til Harare for å overtale Zimbabwes Robert Mugabe til å gå av som president. 93 år gamle Mugabe blei fjerna som partileiar i regjeringspartiet ZANU-PF søndag, men har så langt nekta å gå av.

  Zambia Kaunda
  Foto: Moses Mwape / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no