Hopp til innhold
ChatGPT og OpenAI
Foto: AFP

Kunstig intelligens

Oppsummert

ChatGPT er en kunstig intelligens-basert tekstgenereringsmodell fra selskapet OpenAI. Den kan brukes til å generere svar på spørsmål, skrive samtaler eller til å komplettere tekst.

  • Foreslår at jusstudenter kan bruke KI-verktøy på eksamen

    En arbeidsgruppe ved Universitetet i Bergen foreslår at jusstudenter skal kunne bruke kunstig intelligens i eksamenssituasjoner.

    Arbeidsgruppen mener å ilegge et forbud mot bruk av KI-verktøy ikke er veien å gå. I stedet foreslås det tvert imot en rekke tiltak for å legge til rette for faglig forsvarlig bruk av KI-verktøy gjennom studiene.

    (NTB)

  • YouTube krever merking av KI-innhold

    De som publiserer på YouTube fremover, må huke av om innholdet er manipulert eller endret for å tydeliggjøre hva som er skapt ved hjelp av kunstig intelligens.

    – Seerne får stadig mer behov for åpenhet om hvorvidt det de ser på, er manipulert eller syntetisk, skriver selskapet på sin blogg.

    Den nye merkingen vil gjelde videoer hvor det kan være tvil om det man ser virkelig er ekte, for eksempel såkalt deepfake, hvor en kjent person sier noe vedkommende aldri har sagt.

    Det vil ikke gjelde videoer som åpenbart er manipulert, som for eksempel animasjonsvideoer, skjønnhetsfilter og spesialeffekter.

    (NTB)

  • Sam Altman tilbake i OpenAI

    Sam Altmann er tilbake i selskapet bak ChatGPT, OpenAI. Han ble i fjor høst sparket, og fikk ny jobb hos konkurrenten Microsoft.

    Det ble mye oppstyr, over 700 ansatte mente styret måtte gå, og investorer vurderte søksmål. Det ble klart før jul at han skulle tilbake til OpenAI, og nå er en gransking gjennomført. Styret sier de har full tillit til ham, melder AP.

  • Elon Musk saksøker OpenAI

    X-sjef Elon Musk saksøker ChatGPT-selskapet OpenAI og grunnlegger Sam Altman. Det melder Wall Street Journal.

    Milliardæren Musk mener selskapet har brutt med formålet sitt og satt profitt over menneskehetens beste.

    Musk, som var med å starte OpenAI og senere hoppet av, har kritisert selskapet gjentatte ganger siden ChatGPT tok verdens oppmerksomhet med storm i november 2022.

    Han har blant annet bedt om utviklingsstans og advart om at kunstig intelligens kan bli for kraftig for mennesker å kontrollere.

    En dommer i Delaware mener Elon Musks lønnspakke er et ufattelig beløp som ikke er rettferdig overfor aksjonærene i Tesla.
    Foto: Czarek Sokolowski / AP
  • Kripos slår KI-alarm

    Norsk politi har fått et titalls tips om overgrepsmateriale som er laget av kunstig intelligens.

    Kripos sier det blir stadig vanskeligere å slå fast om bilder og filmer av seksuelle overgrep er ekte eller laget av dataprogrammer:

    – Der vi for noen måneder siden enklere kunne konstatere at et bilde var KI-generert, er den grensen i noen av sakene flyttet betydelig mot høyere «kvalitet» på materialet og således vanskeligere å avgjøre om innholdet er et fotografi/video eller generert av KI, skriver Helge Haugland ved Kripos til NRK.

    – Et slik skifte er alvorlig, sier han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no