skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Sévigné, Madame de

Madame de Sévigné (1626-1696) ble tidlig foreldreløs og vokste opp hos en onkel i Paris. Han ga henne alle muligheter til å utvikle sitt intellekt, blant annet ved å ansette svært gode privatlærere.

Publisert 04.07.2002 09:15.
Madame de Sévigné (egentlig Marie de Rabutin-Chautal) har fått sin plass i litteraturhistorien på grunn av sin store og mangfoldige brevproduksjon, som samlet teller ca. 1500 og ble utgitt ca. 30 år etter hennes død. Brevene er både følsomme, nære, opplysende og intelligente; de gir oss et bilde av en mangesidig person med innsikt i både samtid og historie.

”Brevskrivernes dronning” vokste opp hos en onkel, som sørget for at hun hadde svært gode privatlærere. Både Chapelain og Ménage blir nevnt blant disse. Hun var svært begavet og ble godt kjent ikke bare med eget språk og egen litteratur, men også med italiensk, spansk og latin. Disse kunnskapene lærte hun videre til sine barn som hun tidlig ble alene med etter at hennes mann, markien av Sévigné, ble drept i en pistolduell i 1651.

Savnet datter

I 1671 ble Madame de Sévignés høyt elskede datter gift med greven av Grignan. Hun flyttet til ham oppe i fjellene øst for Avignon. Dette førte til at moren ble rammet av stor sorg. Dette savnet preger veldig mange av brevene Madame de Sévigné har skrevet, de fleste av dem er til datteren. Det kan se ut til at hennes ”kall” som brevskriver nettopp har sitt opphav i denne atskillelsen fra datteren, selv om de har et meget variert og delvis intellektuelt innhold.


Verk av Madame de Sévigné

En del av Madame de Sévignés brev ble publisert 30 år etter hennes død, i 1726, av datterdatteren. De var fra forfatterinnens side egentlig ikke ment for publisering. Senere samlinger inneholder et større antall brev, delvis på grunn av at det stadig har blitt funnet flere, det siste i 1873.

Anbefalt utgave:
Correspondance, Bibliothèque de la Pléiade, Paris:
bind 1. ”Mars 1646-Juillet 1675”, 1972
bind 2. ”Juillet-Septembre 1680”, 1974
bind 3. ”Septembre 1680-Avril 1696”, 1978

Norsk oversettelse av et mindre utvalg brev som bygger på Pléiadeutgaven:
Kjære datter. Brev til Françoise-Margurtite, grevinne av Grignan, Utvalg og oversettelse ved Anne-Lisa Amadou, Aschehoug, Oslo 1999.

Les mer om Madame de Sévigné


Beyer, Edvard m.fl. (red.): Verdens litteraturhistorie bind 4, J. W. Cappelens forlag as, Oslo 1972.

Mossiker, Frances: Madame de Sévigné: a life and letters, Columbia University Press, New York 1985.

Ojala, Jeanne og William: Madame de Sévigné: a seventeenth century life i serien Berg women’s series, Berg, New York 1990.


av Gerd Karin Omdal, NTNU


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no