skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Hölderlin, Friedrich

Friedrich Hölderlin (1770–1843) gikk på en presteskole i Tübingen. Han var likevel fast bestemt på å ikke bli prest.

Publisert 03.07.2002 13:45.
Etter utdannelsen arbeidet Hölderlin som huslærer. En periode studerte han filosofi i Jena, hvor han møtte berømte menn som Schiller og Fichte. I 1796–98 arbeidet han som huslærer igjen, denne gangen i Frankfurt, men etter en traumatisk kjærlighetsaffære med husets frue, reiste han bort i 1798. Visstnok gikk han til fots over Alpene, til Frankrike og tilbake igjen. Her blir Hölderlins biografi noe dunkel, og snart meget tragisk. I 1806 ble han innlagt på et hospital for sinnssyke; han slapp ut året etter, men med en diagnose som lød på uhelbredelig sinnssykdom.

Fram til sin død 36 år senere bodde han som pleietrengende i et tårnrom hos en snekker i utkanten av Tübingen. Dagene gikk med til korte spaserturer i den lille hagen ned mot elven Neckar, men også til diktning. Sykdommen kom ikke helt uten forvarsel, tegn på psykiske problemer viste seg hos ham flere ganger tidligere i livet.

Forfatterskapet

Hölderlins viktigste prosaverk er romanen Hyperion oder der Eremit in Griechenland, utgitt i to deler i 1797&150;99. Dette er det eneste større verket Hölderlin ga ut selv. Hovedpersonen Hyperion forteller i brevs form om sitt liv til en venn.

Hölderlins posisjon i litteraturhistorien skyldes mest av alt lyrikken han skrev mellom 1800 og 1806. Det dreier seg om elegier og hymniske dikt fritt etter gresk mønster. Enkelte av disse diktene ble trykt i tidsskrifter i forfatterens levetid, og noen forfatterkolleger samlet en del av hans Gedichte og ga dem ut i 1826. Gesammelte Werke kom 1846, men mange dikt og fragmenter har også blitt funnet og utgitt langt senere.

Romantisk diktersyn

Sentralt i Hölderlins forfatterskap står den religiøse, visjonære opplevelsen av naturen. Tekstene er preget av romantikkens oppfatning av dikteren som en seer og profet – dette fører ikke til noen storhetstanker hos ham, men heller en ydmykhet overfor skjebnen som har pålagt ham denne oppgaven.



Verk av Hölderlin

Hyperion (1797-99)
Empedokles’ død (ufullført drama)
”Brot und Wein”
”Die Friedensfeier”
Nachtgesänge (en gruppe dikt offentliggjort i et tidsskrift 1805)
”Hälfte des Lebens”

Les mer om Hölderlin

Hölderlins roman Hyperion er utgitt på norsk av Bokvennen Forlag, Oslo 1993. Oversettelse og innledning ved Sverre Dahl. Diktet ”Hyperions Shicksalslied” står på side 186–187.

Melberg, Arne: Några vändningar hos Hölderlin, Brutus Österlings Bokförlag Symposion, Stockholm 1995.


av Harald Nortun, NTNU


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no