skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Tompkins, Jane

Tompkins (f. 1941), var inntil nylig professor i engelsk ved Duke University, men arbeider nå ved University of Illinois i Chicago.

Publisert 25.06.2002 13:32.
Hun tok doktorgraden ved Yale University i 1966 med en avhandling om Herman Melville. Som så mange i hennes generasjon, var hun utdannet under nykritikken og skapte sin egen karriere ved å arbeide seg vekk fra nykritikkens sentrale premisser.

På 1970-tallet arbeidet hun ved Temple University i Philadelphia der hun i 1976/1977 ble avgjørende påvirket av poststrukturalismen, særlig i Stanley Fish’ nypragmatistiske versjon.

Giftet seg inn i nypragmatismen

Tompkins giftet seg med Fish og redigerte i 1980 den innflytelsesrike antologien "Reader-Response Criticism: From Formalism to Poststructuralism."

I "Sensational Designs: The Cultural Work of American Fiction, 1790-1870" (1985) undersøker hun tekster og kontekster som lå langt hinsides nykritikkens arbeidsfelt.

Denne boken trekker frem neglisjerte kvinnelige forfattere og har også lange kapitler om Nathaniel Hawthorne og James Fennimore Cooper.

Western-studier

I 1992 gav Tompkins ut "West of Everything: The Inner Life of Westerns" (1992) som diskuterer westernbøker og westernfilmer som en mannlig reaksjon på den kvinnedominerte populærlitteraturen i det nittende århundret.

Mens hun arbeidet med westernboken publiserte Tompkins også essayet ”Me and My Shadow” som tar til orde for en mer personlig og mindre teoretisk feministisk skrivemåte.

Et liv på skolen

I den selvbiografiske boken "A Life in School" (1996) forsøker hun å bryte ned barrieren mellom det private og det offentlige (eller det personlige og det teoretiske).

Først og fremst handler denne boken om hennes pedagogiske eksperimenter for å bryte med en undervisningskultur "som ikke fokuserer på studentenes indre liv eller hjelper dem til å oppnå den selvforståelsen som er basisen for et tilfredsstillende liv".

Av Erik Bjerck Hagen, Universitetet i Bergen


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no