skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Boccaccio, Giovanni

Man vet ikke sikkert om Giovanni Boccaccio (1313–75) ble født i Paris eller Certaldo (rett utenfor Firenze). Derimot vet man at han vokste opp i Certaldo, som uekte sønn av en florentinsk kjøpmann.

Publisert 31.05.2002 11:43. Oppdatert 08.08.2002 12:40.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
For å lære ham faget, sendte hans far ham som ung til et handelshus i Napoli, men han oppgav etter hvert handelen til fordel for studier i kirkerett.

Først da han seks år senere henga seg til klassiske litteraturstudier, fikk han fordype seg i sin virkelige interesse. Fra da av ble forfattervirksomheten en hovedbeskjeftigelse.

Forelsket i gifte Maria

Han kom etter hvert inn i et hoffmiljø i Napoli, og forelsket seg i den gifte kvinnen Maria. Hun ble modell for Fiammetta, en gjennomgående kvinneskikkelse i Boccaccios forfatterskap, i likhet med Dantes Beatrice og Petrarcas Laura.

Petrarca ble han kjent med i 1350, og de var nære venner livet ut. Han hadde også stor beundring for Dante, og underviste mot slutten av sitt liv i Den gudommelige komedie og skrev Dantes biografi.

Gjenoppdaget klassisk litteratur

Alle disse tre forfatterne ”gjenoppdaget” den klassiske greske litteraturen. Boccaccio var den første som gjendiktet en komplett Homer til latin. Ved å skrive prosa på folkespråket fikk han også betydning for utviklingen av det italienske skriftspråket.

I 1341 returnerte han til Firenze, og i 1348 opplevde han der Svartedauen, som tok livet av hans far. Pesten ble et bakteppe for Boccaccios mest kjente verk, Decameronen.

Kjent for mer enn Decameronen

Foruten dette verket skrev han romaner og dikt, gjerne med motiver og temaer fra hyrde- og trubadurdiktningen og de franske fabliaux.

Selv om disse lystige og satiriske verkene var populære, var han i middelalderen kanskje vel så anerkjent for sine mer alvorlige verk og håndbøker, som han skrev mot slutten av sitt liv.

Sett fra vår tid er det allikevel novelleforfatteren Boccaccio som har satt de tydeligste sporene etter seg i ettertidens litteratur, men vi finner også hans historier igjen i andre genre, som i Shakespeares komedier.

Sentrale verk

Filostrato (episk dikt, ca 1335)
Il Filocolo (prosaroman, 1336)
Teseida (ridderepos, 1339–40)
Ameto (hyrderoman, 1341–42)
Fiammetta (kjærlighetsroman, 1343)
Decamerone (1348–53, overs. Magnus Ulleland, siste utg. Samlaget 1992)

Videre lesning

Magnus Ulleland: Giovanni Boccaccio. Humanist og sogeforteljar (Oslo: Det Norske Samlaget, 1972)

David Wallace: Giovanni Boccaccio. Decameron (Cambridge University Press, Cambridge, 1991)


Av Aina Nøding, Universitetet i Oslo


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no