skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_lesekunst_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Lesekunst > Forfattere Sist oppdatert 11:11
Ansvarlig for sidene:
Tom Egil Hverven

 

Homer

Homer (gr. Homeros, lat. Homerus, ca. 700 f.Kr.) er det navnet som tradisjonelt oppgis på forfatteren eller nedtegneren av de to store eposene Iliaden og Odysseen.

Publisert 28.05.2002 11:34. Oppdatert 08.08.2002 12:12.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Det meste omkring hans person er uvisst, som hvem han var, når (og om) han levde, hva (og om) han forfattet. På bakgrunn av de greske dialektene eposene er skrevet på, har man plassert Homer på den greske Lilleasia-kysten, nærmere bestemt området rundt Smyrna.

Muntlig tradisjon?

En sannsynlig datering av nedtegnelsen av Iliaden er satt til rundt år 730 f. Kr., mens Odysseen skal ha vært skrevet noe senere. Regner man Homer som forfatter eller nedtegner av eposene plasserer det ham på 700-tallet f. Kr.

Han kan imidlertid også betegne en forfatter innenfor en tidligere og rent muntlig fortellertradisjon, hvis verk er blitt nedtegnet av andre på et senere tidpunkt.

Homer

Blind, omreisende sanger?

”Homer” skal være et gammelt ord for ”blind”, noe som har blitt knyttet til fremstillingen av Homer som en blind, omreisende sanger (aoide).

Mer sannsynlig er det at han hadde rolle som skald ved et hoff, og har tilhørt et høyere sosialt sjikt. Betydningen av Homers epos for ettertidens litteratur har vært enorm, både når det gjelder eposgenren og bruken av mytestoffet.

Sentrale verk

Iliaden (overs. P. Østbye, siste utgave Aschehoug 2002)

Odysseen (overs. P. Østbye, siste utgave Gyldendal 2000)

Videre lesning

Joachim Latacz, Homer. His Art and His World, overs. James P. Holoka, Ann Arbor, Michigan 1996


Av Aina Nøding, Universitetet i Oslo


 
Forfattere
Verker
Teorier
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no