skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 
Samleside: ALBERT CAMUS

Camus, Albert

Født i Mondovi, Algeri 7. november 1913. Død 1960. faren kom fra Alsass. Faren døde under første verdenskrig og Albert flyttet med moren til bestemoren (også enke). Tidlig interessert i litteratur, leste han bl.a. Gide og Malraux.
Han fikk tuberkulose som tenåring. Jobbet seg gjennom studiene ved Universitetet i Algiers. Sammen med andre intellektuelle etablerte han Théâtre du Travail i Algiers. Dramadebuten var et kollektivt arbeid med tittelen "Révolte dans les Asturies". Etter endt filosofieksamen dro han til Paris i Frankrike og begynte som journalist i 1938 i en avis på venstresiden (Alger-Républicain). Da andre verdenskrig brøt ut, skrev han for den franske motstandbevegelsen som redaktør for "Combat". Etter krigen viet han seg helt til forfatterskapet og fikk internasjonal berømmelse for arbeid som "Den fremmede", "Pesten" og "Myten om Sisyfos".

Studio Sokrates, lørdag, 1. juni, 2002, kl.: 1330 og 2205

Er Sisyfos lykkelig?

Man må tro at Sisyfos er lykklig, konkluderer Albert Camus.
Vi lever uten håp. Ordet håp er en illusjon. Ren kakepynt. Dette har Sisyfos forstått og han går til sin oppgave i full klarhet over at det er nytteløst. Likevel må man altså tro at Sisyfos er lykkelig, skriver Albert Camus i Myten om Sisyfos. (1942). Hvorfor?

Studio Sokrates, lørdag 25. mai, 2002, kl. 1330 og 2205 i NRK, P2

Absurd kjærlighet

Lykken, meningen med livet og det absurde har fått det til å knake i skallen på filosofer i fem tusen år
Albert Camus (1913-60) bruker historien om Sisyfos som ble dømt til å rulle en diger stein opp et bratt berg fordi han hadde sviktet gudene og hjulpet menneskene. Sisyfos-myten har alltid blitt forstått som et bilde på menneskelivet. Slekt som følger slekters gang, byrdene, møyen og besværet i livet – som alt synes omsonst når døden innhenter oss. Etterpå – en ny generasjon og en evig gjentakelse av de samme byrdene, møyen og besværet. Men Camus er en original eksistensfilosof: - Man må tro at Sisyfos er lykkelig, påstår han. Hva mener Camus med det?

Verdens beste bøker

Miguel de Cervantes Saavedras berømte verk Don Quijote er kåret til tidenes beste bok

Rolf Enger:

Tid og ro

Rolf Enger har skrevet en roman om en bitte liten, nitrist mann med det voldsomme navnet Djerv Josen. Han har klart å bygge opp våre dystreste forventninger til hovedpersonens skjebne.
MER  [Kultur]

Caligula

Den romerske keiseren Caligula var beryktet for sin maktsyke og for sine sterke og farlige drifter og laster. Nå settes Albert Camus' skuespill opp på Det Norske Teatret. (Av: Gydas vei


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no