skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Pris til statsløs forfatter

Den syrisk-kurdiske forfatteren Salim Barakat er tildelt årets Tucholskypris. Han bidrar til et viktig mangfold i svensk litteratur, hevder den svenske PEN-klubben, men nå kastes han ut av landet.

Publisert 23.10.2000 18:45.
Tucholskyprisen deles ut hvert år til en forfulgt forfatter. Salim Barakat fikk prisen på 150 000 svenske kroner for at han skal kunne skrive i fred og ro. I tildelingen heter det også at hans selvbiografiske, og kritikerroste bok, Järngräshoppan, i høy grad bidrar til det kulturelle mangfoldet i svensk litteratur.

Salim Barakat er en av araberverdens fremste forfattere. I ett år han vært fribyforfatter med Stockholm som bosted. Nå har han søkt om politisk asyl for seg og sin familie, men svenske myndigheter har avslått søknaden. Saken er nå anket.

Mange svensker har engasjert seg i Salim Barakats asylsak, fra den svenske PEN-klubben og Svenska Akademien, til politiske medlemmer av ulike partier og organisasjoner. Barakat er for tiden statsløs og kan ikke vende hjem til sitt hjemland Syria eller til Kypros, der han har oppholdt seg under mange år.

Tucholskyprisen har navnet etter den tysk-jødiske forfatteren Kurt Tucholsky, som flyktet fra nazistene og søkte asyl i Sverige. Prisen ble innstiftet i 1985 og skal tildeles forfulgte og truede forfattere.

Tidligere er prisen tildelt Salman Rushdie (England), Svetlana Alexievitch (Hviterussland) og Faraj Sakoohi (Iran).

Kulturnytt, 23. oktober 2000

Bearbeidet for nett av Marit Christina Lie


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no