skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 
Samleside: ALEXANDER KIELLAND

Kielland, Alexander

1849 - 1906. Alexander Lange Kielland var født og oppvokst i Stavanger. Han var borgermester i Stavanger fra 1893 til 1902, og amtmann i Romsdal fra 1903 til 1906. Alexander Kielland regnes som en av våre "fire store". Han var en samfunnsengasjert forfatter, som blant annet skrev romaner som "Garman og Worse" og "Gift", men også noveller i verdensklasse.

Skolen som forsvant

Ordfront ser på hvordan klasseværelset har utviklet seg i norsk samtidslitteratur, og er innom bøker av Dag Solstad, Matias Faldbakken, Espen Dennis Kristoffersen og Lars Saabye Christensen.

13: Autonomi og marked. Den litterære institusjonen

Hvem bestemmer hva som er god litteratur?

Tore Rem, 23. mai:

Skriver den magre best?

Myten om "den sultne dikteren" stammer fra romantikken, men dyrkes også av vår tids forfattere. Å være skribent og fattig gir litterær anseelse. Å koble produksjon av litteratur til økonomiske motiver synes forkastelig. Men hvorfor er det slik?

P2-kommentaren

Dei vanskelege heltane

Litteraturen er full av problematiske heltar. Og boklesarane elskar desse heltane nettopp fordi dei har sine svin på skogen. Men i det verkelege livet ligg den problematiske helten vesentleg tynnare an, seier vår kommentator Marta Norheim.

Stavanger kommune kjøpte Vigrestad-figur

Stavanger kommune kjøpte statuen "Kvinnen med fat" av billedhuggeren Magnus Vigrestad på en auksjon i går. Vigrestad er kunstneren bak statuen av Alexander Kielland som står på Torget, en statue han aldri fikk betalt for.


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no