skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 
Samleside: MARIO VARGAS LLOSA

Bukkefesten

Mario Vargas Llosas nye roman skildrer et mørkt kapittel i menneskenes historie. Det er en grusom bok, men ikke desto mindre viktig, mener Anne Cathrine Straume.

Vargas Llosa, Mario

Født 28. mars,1936 i Arequipa, Peru. Da foreldrene skilte lag, flyttet han til besteforeldrene i Cochabanba, bolivia (1937-45) og senere Lima, Peru. Han har studert litteratur og jus ved universitetet i San marcos, Madrid, og tok en Ph.d. ved Madrid Universitet i 1959. Sammen med Márquez og Carlos Fuentes, var Vargas Llosas mål å revitalisere den latin-amerikanske romanen. Han jobbet som jounalist og litteraturkritiker mens han var student, både for radio og aviser. Han har flyttet mellom latin-amerikanske land og Spania. Idag har han base i London. Mario Vargas Llosa har gitt ut et tjuetalls bøker innen en rekke genre og flere skuespill. Bøkene hans leses over hele verden. Vargas Llosa er en innflytelsesrik forfatter som blant annet har engasjert seg sterkt i kampen for ytringsfrihet. I 1977 ble han valgt til president for den internasjonale PEN-klubben. I hans selvbiografi, A Fish in the Water, (1993) fokuserer han på det mislykkede forsøket på å bli president i Peru i 1990.

Saramago hyller Cela

- En av det 20. århundrets største forfattere, sier José Saramago om sin spanske "nobelpris-kollega" Camilo José Cela, som døde torsdag.
MER  [Kultur]


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no