skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 
Samleside: JEAN - PAUL SARTRE

Sartre, Jean-Paul

1905 - 1980. Fransk filosof, samfunnsdebattant og forfatter. Jean Paul Sartre var ekistensialist, og skrev mye om valgene et menneske må ta. Hedret med Nobelprisen i 1964, en pris han ikke ville ta imot.

Studio Sokrates, lørdag, 18. mai, 2002, kl 1330 og 2205. REPRISE: Lørdag, 27. juli, 02 i NRK P2

Avskjedsseremonier

Tiden er nådeløs. Jean Paul Sartre, 1968
Vemodig følelse. Å avslutte en serie på åtte sendinger med Studio Sokrates i Paris. Vi har fulgt Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir fra ungdomstiden i 1928-29, forelskelsen, kjærlighetsforholdet, felles filosofisk plattform; gjennombrudd og verdensberømmelse – til alderdommen innhenter dem. Vemodig å tenke på naturen og alderen som ubønnhørlig innhentet Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir – selv den mest velutviklede frihetsfilosofi må bøye lanse for tiden. Vemodig å tenke på at Paris ligger der med sine cafeer og boulevarder – men den lille trioen som lager Studio Sokrates er der ikke lengre....

Studio SOkrates, lørdag 4. mai, 2002, kl 1330 og 2205 i NRK P2. REPRISE, LØRDAG, 13. JULI, 2002.

Kjærlighet ! Knallhardt !

Kjærligheten mellom Sartre og  de Beauvoir var grunnfjellet. Knallhardt.
- Det kan det overhodet ikke være tvil om, sier Vigdis Songe-Møller med ettertrykk. Simone de Beauvoir elsket Jean Paul Sartre hele sitt liv, og det går i gjen i alt hun har skrevet om forholdet dem i mellom: Kjærligheten er den fundamentale kraften. Grunnfjellet.

Studio Sokrates, NRK P2, lørdag, 27. april, 2002, kl. 1330 og 2205.

Frihetens veier

-Han leker Gud. Hva er det vi sikter til når vi sier at noen leker Gud? Utfolder de glede, nestekjærlighet og omsorg - eller er det noe annet vi tenker på? -Rå og tilfeldig maktbruk, kanskje? -Frihet, sier Jean Paul Sartres hovedperson i romanen Frihetens veier, - frihet er å kunne drikke uten å være tørst. Erfaringene under andre verdenskrig satte frihetsfilosofen Jean Paul Sartre på andre tanker. Fellesskap og solidaritet er vesentlige dyder og må ikke ofres på frihetens alter

Studio Sokrates, lørdag 20. mars, 2002, kl 1303 og 2205 i NRK P2.

Når forstanden svikter.

I 1929 tok Jean Paul Sartre eksamen i filosofi, den såkalte agregation-eksamenen. Han ble bestemann og ønsket intet høyere enn å reise. Å reise ut og erobre verden. Men han fikk ikke stipendiene han søkte - og ble tvunget til å søke arbeide som skolelærer i den søvnige og besteborgerlige byen Le Havre. Her sturet han som en syk hund, helt til han kom over noen av den tysk-jødiske filosofen Edmund Husserls tekster. Ideen til en roman tok form i Sartres hode. Han ville kalle den Melankoli - i 1964 ble Sartre, mot sin vilje, tildelt Nobels litteraturpris for denne romanen. Han avslo.

Studio Sokrates, lørdag 13. april, kl. 1330 og 2205, i P2

Den brutale ærligheten

De laget en pakt, Simone de Beauvoir og Jean Paul Sartre; - ingenting skulle skjules. Første gang de var sammen som mann og kvinne bestemte Jean Paul at gardinene på hotellrommet skulle være fratrukket. Åpenhet var en selvvalgt dyd for et av de mest berømte parene i århundret vi nettopp la bak oss. Men: Kanskje ble denne åpenheten og ærligheten brutal? Bli med Studio Sokrates på en filosofisk fottur fra Montparnasse til Seinens bredder...

Studio Sokrates, påskeaften, 30. mars, 2002, kl 1330 og 2205 i NRK P2

Jazz og filosofi i Paris

Ved siden av tastaturet ligger en liten souvenir fra Paris. En serviett fra Le Select, en av Sartre og Beauvoirs stamkneiper. Blvd. Montparnasse nr. 90. Den åpnet i 1925 og kan ha hatt Simone de Beauvoir og Jean Paul Sartre som gjester i det hektiske året 1929 da de begge tok den anerkjente filosofi-eksamenen Aggregation. Det året ble de kjærester. De inngikk sin berømte pakt med hverandre i Luxembourg-hagene et kvarters spasertur unna Le Select, og de bestemte seg for å leve sine liv i samsvar med sin radikale tenkning om menneskelig frihet. Noen og seksti år seinere besøker Studio Sokrates Paris og Le Select i Sartre og de Beauvoirs fotspor under overskrifta -Jazz og filosofi i Paris. Resultatet kan du høre og lese om i de neste ukene på disse sidene.

Sartre, Jean Paul (1905-1980)

Vi ikke bare lever i frihet. Vi er frihet. Og det medfører ensomhet og angst. For å unngå dette spiller vi roller, mener Jean Paul Sartre.


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no