skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 
Samleside: NILS-ASLAK VALKEAPÄÄ

En million til Valkeapääs bo

Kultur- og kirkedepartementet gir en million kroner til sikring av boet etter Nils-Aslak Valkeapää.

Nils-Aslak Valkeapää

(Foto: Seppo Paakunainen)
Den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää gikk bort i november i fjor. Han var anerkjent over hele verden som ambassadør for verdens urbefolkninger.
MER  [Faktor]

Mangel på kunnskap eller interesse?

De store osloavisene har ikke trykket nekrologer etter Nils-Aslak Valkeapääs død, mens utenlandske storaviser har viet dødsfallet stor oppmerksomhet. Hvorfor? spør vår kommentator.

En grensesprengende kunstner

Nils-Aslak Valkeapää var ikke bare samenes kunstner, han var kunstner av stort internasjonalt format, sier litteraturforskeren Harald Gaski.
MER  [Kultur]

Nordkalotten sørger over Valkeapää

-Historien om Nils-Aslak Valkeapää lar seg ikke skille fra historien om det samiske folk. Så intimt var han knyttet til utviklingen av det samiske samfunn i vår tid, sier Per Kristian Olsen, som minnes en stor kunstner:
MER  [Kultur]

Valkeapää, Nils-Aslak

1943 - 2001. Valkeapää ble ødt i nærheten av Karesuando i Finland. Han begynte å skrive i 1971 og ga siden ut en lang rekke bøker. I 1991 ble han tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for ”Solen, min Far”, et verk som bestod av både bilder og dikt. Også kjent som komponist, laget blant annet musikken til Nils Gaups ”Veiviseren” og ga ut en rekke plater. Under OL-åpningen på Lillehammer i 1994 hadde han avsvaret for det samiske kulturinnslaget.

– En viktig ambassadør for samene

Nordens fremste samiske multikunstner, Nils-Aslak Valkeapää er død, 58 år gammel. Sametingspresidenten sørger. Valkeapää ble født i 1943 ved Karesuando i Finland. Han utdannet seg til lærer.


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no