skilleStemmer fra arkivetskilleLitteraturquizskille_slutt
litteratur_forfattere_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Forfattere Sist oppdatert 13:49
Forfatterarkivet er under arbeid, og vil komme i en ny og bedre versjon.

 

Ingvar Ambjørnsens forfatterskap

Født i 1956 i Larvik. Bor i Hamburg. Debuterte i 1956 med romanen "23-salen". Har skrevet både for barn og voksne, og har fått et stort publikum med serien om "Pelle og Proffen" og bøkene om Elling. Flere av bøkene hans er filmatisert.

Publisert 19.06.2001 13:40.
SE OGSÅ:
Ambjørnsen debuterte med den sosialrealistiske tendensromanen ”23-salen” (1981). Handlingen er lagt til et psykiatrisk sykehus og boken inneholder en skarp kritikk av forholdene for psykiatriske pasienter i Norge. I bokens forord understreker Ambjørnsen at det er en autentisk fortelling som bygger på hans egne erfaringer som pleiehjelper i det psykiatriske helsevesenet.
”Sarons ham” (1982) handler om et stoffmisbrukermiljø i Amsterdam. ”Den siste Revejakta” (1983) er en førstepersonsfortelling fortalt av en mann som livnærer seg som hasj-selger, men som ønsker å bli forfatter. Han bestemmer seg for å gjøre et siste stort salg, før han skal slutte å handle med dop. Ting går ikke helt som planlagt, og romanen får et thrilleraktig preg. Det gjelder også Galgenfrist (1984).

”Stalins øyne” (1985) er en detektivfortelling og Ambjørnsens første rene krim. Senere følger flere krimbøker: ”Heksenes kors” (1987), ”San Sebastian blues” (1989) og ”Den mekaniske kvinnen” (1990).
Den boken som for alvor gjorde Ambjørnsen kjent og gav ham et slags kultstempel er romanen Hvite niggere fra 1986. Også den handler om et hardt belastet stoffmiljø i Oslo. ”Hvite Niggere” fikk gode kritikker, også blant anmeldere som tidligere hadde regnet ham som en lite interessant hippie-dikter. Ambjørnsens anerkjennelse i litterære miljøer ble enda større med Elling-bøkene på 90-tallet.

”Utsikt til paradis” (1993), ”Fulgedansen” (1995) ”Brødre i blodet” (1996) og ”Elsk meg i morgen” (1999) danner til sammen et portrett av den sosialt mistilpassede Elling. Hovedpersonen og jeg-fortelleren er mørksindig og alvorlig, men hans mange snurrige innfall gir bøken en underfundig og humoristisk karakter. Bøkene fikk overstrømmende anmeldelser og Ambjørnsen høstet en Bragepris for ”Fugledansen” og Bokhandlerprisen for ”Brødre i blodet”.
Ambjørnsen har også skrevet en ungdomsbokserie om Pelle og Proffen. Bøkene er dektektivfortellinger med barn og unge i hovedrollene. Flere av bøkene er blitt filmatisert. Han fikk Bokhandlerforeningens jubileumspris for 80-tallets beste barne- og ungdomsbok for ”Døden på Oslo S”.
Ambjørnsens bøker har også kommet ut i de andre nordiske landene og i Tyrkia, Israel og Bulgaria. Han har hatt ekstra stor suksess i Tyskland, hvor han selv har bodd siden midten av 80-tallet.


 
10 SISTE LITTERATUR
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no