skillePodkasting dobbeltskille_slutt
sceneanmeldelser_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kultur > Anmeldelser scenekunst Sist oppdatert 11:03
 

Bikubesong

Sceneversjonen av "Bikubesong" er blitt nær og nå, sart og naken! Og fremfor alt, veldig underholdende. Lasse Kolsrud har absolutt lykkes i å skape Frode Gryttens mangfold av boligblokkbeboere i sin sceneversjon av boken, mener Lisa Kristin Strindberg

Torshovteatret 30. august 2003

En gammel mann som danser

Fylt av en stor ro står Per Christian Ellefsen med hendene i lommen og ser på oss. Hans musikalitet, og Henning Mankells enkle tekst lokker oss inn i fortellingen om Masaien som forelsket seg i en norsk jente, hevder Lisa Kristin Strindberg.

"Detaljer" av Lars Norén, Nationaltheatret:

Norén uten lidenskap

Ole Lemmeke og Helle Fagralid
Lars Noréns "Detaljer" er en kommentar til utenpålivet som preget 90-tallet - og kanskje gjør det fremdeles. Det ligger en sår hjelpeløshet over personene i denne teaterregi-debuten fra Gullpalmevinneren Bille August, mener Lisa Kristin Strindberg.

"3 worlds": Den Norske Opera

Tre vellykkete verdener i dans

Ballettforestillingen "3 worlds" ved Nasjonalballetten hadde premiere lørdag. Tre koreografer har ansvar for hver sin forestilling. Disse tre vet hva de gjør, hva de vil - og de får det til, mener vår anmelder.

"Phantasma": Det Norske Teatret

Melankolsk monumentalitet

Musikalen "Phantasma" av Kiønig og Rypdal er et ærgjerrig forsøk på å fornye musikalgenren. Men det blir mye skrik og lite ull.

"Sporvogn til Begjær" på Nationaltheatret:

Sporvogn på erotisk lavbluss

Kjersti Holmen er en uventet robust Blanche i "Sporvogn til Begjær". Hennes tolkning av den livsudugelige Blanche er ikke hjerteskjærende eller erotisk nok, mener Lisa Kristin Strindberg.

Mesterlig drama på Trøndelag Teater:

Bevis

For sjelden møter ny dramatikk som til de grader tar tak i nåtidsmenneskets livsvilkår. Og gripende blir det med Laila Goodys strålende rolletolkning, mener anmelder Randi Wenche Haugen.

"My Fair Lady" på Oslo Nye Teater

Fornyet blomsterpike

"My Fair Lady" på Oslo Nye Teater er røft teater og forrykende musikal.
Les også: Rita - en annen slags lady

Uforløst Frobenius på Nationaltheatret:

Mikromani

I sin dramatikerdebut spiller Nikolaj Forbenius videre på personers forvirrede forhold til hva som er drøm og hva som er virkelighet. Men Frobenius vet ikke helt hvilken historie han vil fortelle.

Godt om umulig kjærlighet:

"Vinter" på Torshovteatret

Ågot Sendstad og Øystein Røger. Foto Atle Bye
"Vinter" føyer seg inn i rekken av strålende teateropplevelser på Torshovteatret. Med humor løfter den litauiske regissøren Oskaras Korsunovas Jon Fosses triviale historie til en teatersang om kjærligheten, sier Lisa Kristin Strindberg.

Shabana går på ski over Grønland

Med suveren hjelp av humor-forfatter veteranen Dagfinn Nordbø og regissør Kåre Nybakk, serverer Shabana Rehman et lystelig frekt show med spark i alle retninger. En skikkelig pille for integreringen, mener Lisa Kristin Strindberg.

Fullt på høyden:

"Thora"

Torsdag hadde den norske operaen "Thora" verdenspremiere, 108 år etter at den ble komponert. Ikke så gripende som Puccini og Verdi, men fullt på høyde med mye annet fra epoken.

Fascinerende japansk teater

I helgen var det premiere på to stykker av japanske Yukio Mishimas på Trøndelag Teater. Anmelder Randi Wenche Haugen roser balansegangen mellom japanske koder og vestlig modernisme.

Dristig forestilling:Riksteatret 24.9.02

Undset

Urpremieren av "Undset" ble en seier for Ellen Horn, mener anmelder Lisa Kristin Strindberg. Og Dronning Sonja ble rørt til tårer.
- Et privilegium å spille Undset
Dronning Sonja imponert

La Boheme

Elizabeth Nordberg-Schultz er trekkplasteret i rollen som Mimi i "La Boheme" på Den Norske Opera. Det er krevende å løfte en forestilling som er blitt fremført så mange ganger, og anmelder Ragnhild Veire Berg ville så gjerne gråte med på den tragiske slutten, men klarerte det ikke.

"Medmenneske"

Høstens åpningsforestilling på Rogaland Teaters Hovedscene er en av de virkelige klassikerne i norsk litteratur. Olav Duuns "Medmenneske" er en opprivende psykologisk thriller fra bygdenorge. På Rogaland Teater er også slektskapet med de greske tragediene tydelig, men det tar tid før sjeledramaet virkelig griper tak i oss, mener vår anmelder.

"Piaf" på Trøndelag Teater

Strålende Piaf

Teatersjef Catrine Telle på Trøndelag Teater har selv regissert Pam Gems stykke med Grethe Nordberg i hovedrollen. - En strålende prestasjon, mener vår anmelder Randi Wenche Haugen.

To enaktere på Intimscenen

Lars Norén om terrorisme på Rogaland Teater vekker uhygge men gir ikke større innsikt.

"Når vi døde våkner" på Torshovteatret 4.9.02

Glitrende god Strømgren

Jo Strømgren følger suverent opp sine nyskapende crossover forestillinger med sin første Ibsen-tolkning: "Når vi døde våkner". Hans mangeårige scenografi-kompanjong, Stephan Østensen leverer et fundamentalt bidrag med sine speil.

"Hedda Gabler" på Det Norske Teatret 3.september 2002

Forfeilet Hedda

Prosjekt-teatret Utan Filter har lagt handlingen i Ibsens "Hedda Gabler" til et barmiljø. Regissør Odd Christian Hagen mislykkes i forsøket på modernisere dramaet gjennom større kjønnsmangfold hos aktørene, mener Lisa Kristin Strindberg

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
PÅ FORSIDEN NÅ
5 SISTE FILM
5 SISTE LITTERATUR
5 SISTE MUSIKK
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no