Hopp til innhold
Energiverket i Longyearbyen
Foto: Bernt Olsen / NRK

Kullkraft

Oppsummert

G7-landene, som består av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland, er enige om å avvikle all statsstøtte til kullkraftverk i løpet av 2021.

  • Forbruket av kull høyere enn noensinne

    Det globale forbruket av kull satte ny rekord i fjor. Det skyldes at sterk vekst i Asia oppveier alle kutt som gjøres i USA og Europa, melder IEA. I rapporten fra Det internasjonale energibyrået, IEA, heter det at forbruket av kull økte med 3,3 prosent til 8,3 milliarder tonn i fjor. I år og neste år venter IEA at mindre kutt i energiproduksjonen i kullkraftverk blir mer enn oppveid av bruk av kull i industrien.

    I første halvår i år falt etterspørselen etter kull i USA og EU med henholdsvis 24 og 16 prosent. Men det oppveies av en 5 prosents økning hos de to største kullbrukerne, Kina og India

    Kullkraftverk
    Foto: AP
  • Australia stenger forurensende kullkraftverk

    Australia stengte fredag Liddell kullkraftverk. Det var landets eldste kullkraftverk, bygget i 1971, skriver AFP.

    Kull er det fossile brennstoffet som slipper ut mest CO₂ og kraftverket er blitt kalt en klimaversting.

    Kraftverket slapp ut rundt 14,7 millioner tonn CO₂ i året. Utslippet fra kraftverket tilsvarte dermed 30 prosent av Norges samlede CO2-utslipp per år.

    Australia er det av OECD-landene – en gruppe rike land – som slipper ut mest CO₂ per innbygger. Med et årlig utslipp på 15,09 tonn CO₂ per innbygger per år, er det rundt det dobbelte av Norges 7,57 tonn per innbygger per år.

    I fjor kom en Arbeiderparti-regjering til makten. Den lover å innføre kraftige tiltak for å redusere CO₂-utslippene. Regjeringen vil at i år 2030 skal 82 prosent av landets elektrisitet komme fra fornybare kilder. I dag er det tallet bare rundt 30 prosent.

    Selv om Australia vil redusere sin bruk av fossile brennstoff, vil landet fortsatt være en storeksportør av kull.

    Landet er i dag verdens nest største kulleksportør – etter Indonesia – og planlegger å åpne nye kullgruver.

    Liddell kullkraftverk
    Foto: AFP
  • 14 kullkraftverk i full drift i Tyskland

    14 kullkraftverk og ett oljekraftverk er i full drift for å produsere energi i Tyskland.

    Kraftverkene ble enten startet opp igjen eller hadde ikke stengt da gasskrisen startet, og det er foreløpig ingen planer om å stanse dem før i mars neste år, ifølge tyske energimyndigheter.

    At kraftverkene er i full drift, er et ledd i myndighetenes innsats for å redusere Tysklands avhengighet av naturgass etter Russlands invasjon av Ukraina og den reduserte tilgangen på russisk gass.

    Ifølge det tyske statistikkbyrået kom 33 prosent av landets strøm fra kullkraftverk i fjor. I 2021 var tallet 30,2 prosent. Andelen som kommer fra gass, sank fra 12,6 prosent til 11,4 prosent. (NTB-DPA)

  • Tyskland får fortsatt mest kull fra Russland

    I fjor økte tysk import av kull med 8 prosent, skriver avisa Bild. Den største delen importeres fortsatt fra Russland, trass i de vestlige sanksjonene. 13 millioner tonn russisk kull ble importert i fjor, en nedgang på 37 prosent.

    I stedet har importen dreid seg til andre land. Både fra Sør-Afrika og Colombia har importen økt med over 200 prosent. Også fra Australia og USA økt kullimporten. I alt importerte Tyskland 44 millioner tonn kull i fjor.

  • Britiske kullkraftverk satt i beredskap

    Tre britiske kullkraftverk har fått ordre om å fyre opp i tilfelle de trengs for å sikre energiforsyningen idet en kuldebølge brer seg over landet.

    Ordren omfatter tre kullkraftverk og er gitt i lys av prognoser som går ut på at elektrisitetsforsyningen blir knappere enn normal mandag, står det i en uttalelse fra nettoperatøren National Grid Electricity System Operator.

    I tillegg åpner selskapet mandag en ny ordning som det hevder skal gi mer fleksibilitet i energiforsyningen. Ordningen innebærer rabatt til husholdninger med smarte strømmålere hvis de reduserer elektrisitetsbruken. Dette tiltaket skal vare til mars. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no