Hopp til innhold
Energiverket i Longyearbyen
Foto: Bernt Olsen / NRK

Kullkraft

Oppsummert

G7-landene, som består av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland, er enige om å avvikle all statsstøtte til kullkraftverk i løpet av 2021.

 • Tyskland gir grønt lys for bruk av kulldrevne kraftverk

  Den tyske regjeringen har godkjent økt bruk av kullkraftverk som følge av stansen i gassimporten fra Russland.

  Nasjonalforsamlingen har allerede vedtatt lovendringer som gjør dette mulig, og onsdag fulgte regjeringen opp ved å gi grønt lys.

  Ved å bruke kullkraftverk til å sikre strømforsyninger håper regjeringen på å kunne lagre mer gass.

  – Vi ønsker å spare gass om sommeren for å fylle lagrene for vinteren, sier økonomiminister Robert Habeck.

  Russland har ikke levert gass gjennom oljerørledningen Nord Stream 1 siden mandag på grunn av vedlikehold. Tyskland frykter at Russland ikke kommer til å skru opp gasskranene igjen etter vedlikeholdsarbeidet, som vanligvis tar opptil ti dager.

  Tyskland har vedtatt å fase ut bruken av kull innen 2030. Denne målsettingen påvirkes ikke av det midlertidige tiltaket, ifølge regjeringen. (NTB)

 • Storbritannia vil beholde kullkraft i vinter

  Den britiske regjeringen vil holde kullkraftverk de egentlig skulle stenge åpne gjennom vinteren, for å sikre strømforsyningen i landet. Det melder Reuters. Ukraina-krigen har sendt prisene på olje og gass i været, og gjort flere vestlige land bestemt på å fase ut russisk olje.

 • Tyskland åpner for kullkraft

  Dersom Russland slutter å levere gass til Tyskland og det oppstår mangel på naturgass, sier den tyske regjeringen at den kan starte landets kullkraftverk igjen.

  Næringsdepartementet sier at dersom man er i fred med å gå tom for gass, vil bruken av gass til å generere kraft kuttes kraftig. Til tross for at planen om å kutte ut kullkraft helt innen 2030 består, skal landets kullkraftverk være klare til å erstatte gasskraft på kort varsel.

  Å ha kullkraftverkene i beredskap vil ikke føre til ekstra utslipp, understreker departementet. Utkast til lovregulering av kull som erstatningskraft, gjøres nå klar og skal på høring til øvrige departementer. (NTB)

 • Finlands hovedstad faser ut kullkraft

  Helsingfors vil fase ut bruken av kullkraft innen 2024, fem år tidligere enn planlagt. Det opplyser energiselskapet Helen, som forsyner den finske hovedstaden med elektrisitet.

  Når byens kullkraftverk stenges ned, kommer Finlands utslipp av CO2 til å synke med 5 prosent, ifølge selskapets beregninger.

  Natt til tirsdag startet den tredje reaktoren i atomkraftverket Olkiluoto sørvest i Finland. Atomkraftverket sto i fjor alene for 22 prosent av landets strømproduksjon, og den nye reaktoren vil alene dekke 14 prosent av strømbehovet i landet.

  (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no