Kritiserer intensivkapasiteten

Sykehuset Østfold og Ahus i Lørenskog behandler nå 55 koronapasienter, 13 av dem får intensivbehandling. I Østfold har antall innlagte økt kraftig det siste døgnet. På Ahus er intensivkapasiteten sprengt.

– Dette viser at de områdene på Østlandet som har høyest smittepress også har flest innleggelser. Og det kan se ut som at muterte virusvarianter gir større andel innleggelser enn de gamle virusvariantene gjorde. Derfor må vi følge nøye med på dette, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Ahus i Lørenskog behandler nå 28 koronapasienter, 11 av dem på intensivavdelingen, hvor 7 får pustehjelp med respirator.

– Vi er akkurat like dårlig stilt som vi var i mars i fjor, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder av Norsk Sykepleierforbund.

Hun mener det ikke er mulig å endre situasjonen raskt med tanke på større kapasitet, nå som helsemyndighetene frykter at vi står foran en tøff vår.

– Det tar fem år å utdanne en intensivsykepleier, to år spesialisering etter en bachelorutdanning, sier Sverresdatter Larsen.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund mener intensiv-kapasiteten er altfor dårlig generelt i Norge.

Ahus mener de har kontroll akkurat nå og jobber med å trappe opp antall intensivplasser. En ny alvorlig syk pasient ble overflyttet til Rikshospitalet fredag.

– Slik det er akkurat nå, med de tre vi fikk flyttet over til OUS, har vi et pusterom og en åpning. Det trenger vi for å ta imot flere pasienter når vi går inn i helgen, sier sykehusdirektør Øystein Mæland ved Ahus.

På Sykehuset Østfold økte antallet innlagte lørdag til 25, fra 10 i går. 2 er innlagt på intensivavdelingen.

– Vår beredskapsplan går opp til 200 covidpasienter, men da er vi helt på maksimalt nivå hvor vi ikke får gjort mye for andre pasienter, sier Bjørn Hødal, kommunikasjonssjef på Sykehuset Østfold.

– Hva med plasser for dem som trenger pustemaskiner og intensivbehandling?

– Det er vanskeligere å si noe helt konkret. Men vi har åtte ordinære plasser på intensiven i tillegg til de to innlagte. Det går bra nå, men hvis det øker på, vil det fortrenge annen virksomhet.

138 koronasmittede pasienter er innlagt på sykehus i Norge med koronasmitte – det er det høyeste tallet siden 18. januar. Da var det 152 koronapasienter på sykehusene i Norge.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no