Hopp til innhold
Krigsminne på Tonsåsen
Foto: Dagny Hovi

Krigsminner

Oppsummert

Riksantikvaren definerer et krigsminne som et fysisk eller immaterielt minne etter krig og okkupasjon i Norge. Spesielt etter Den andre verdenskrig er det mange kulturminner og forsvarshistoriske minner i Norge.

 • La ned krans for dei falne

  Frigjeringsdagen 8. mai vart i Sunnfjord markert med nedlegging av krans ved minnestøtta på Førde lufthamn Bringeland. På støtta står namnet på 14 soldatar som omkom under luftkampen over Førdefjorden 9. februar 1945. – Det er viktig å heidre dei som gav sitt liv for at Noreg skulle bli fritt og sjølvstendig, og alle som har tent Noreg gjennom deltaking i internasjonale operasjonar, seier ordførar Jenny Følling (Sp).

  Markering av frigjeringsdagen 8. mai ved Førde lufthamn Bringeland.
  Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK
 • Får eiendeler tilbake etter 75 år

  I høst får 22 familier tilbake eiendeler som tilhørte nordmenn som satt i tyske konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig. NRK kom over eiendelene i et tysk krigsarkiv under arbeidet med tv-serien «Ukjent arving».

 • Markerte fredning av krigshistorie

  I går ble det markert at 27 kvadratkilometer med krigshistorisk landskap i Narvikfjellene er fredet. Norgeshistoriens største fredning av et landområde kommer etter funn av 700 gjenstander fra kamper mellom tyske og allierte soldater i Ofoten i 1940.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no