Hopp til innhold
 Odesa, Ukraina 20 April, 2024.
Foto: Reuters

Krigen i Ukraina

Oppsummert

Russland invaderte Krim og deler av fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina i 2014. 24. februar 2022 gikk Russland til fullskala invasjon, men har møtt hard motstand fra den ukrainske hæren. Krigen medfører store militære tap og rammer sivile hardt.

  • Minst to personer såret etter russisk angrep mot byen Kharkiv

    Minst to personer er såret etter et russisk angrep mot et boligområde i Kharkiv natt til onsdag, melder byens ordfører Ihor Terekhov på Telegram.

    Redningsmannskap er på stedet og søker i området etter angrepet, skriver nettavisen The Kyiv Independent.

  • Flertall for Ukraina-pakke i Senatet i USA

    Det ble tirsdag flertall i Senatet om å fremme USAs støttepakke til Ukraina, melder Reuters.

    Avstemningen pågår fortsatt, men så langt har 65 stemt for og 12 mot. Forslaget trenger 60 stemmer for å få flertall.

    Vedtaket kan dermed bli endelig godkjent i Senatet allerede tirsdag kveld eller onsdag, før det går videre til Joe Biden for å underegnes.

    Bistandspakken inkluderer også støtte til Israel og Taiwan. Til sammen er pakken på 95 milliarder dollar. 65 av disse vil gå til Ukraina.

    Støttepakken sto lenge stått fast i Representantenes Hus, men ble godkjent lørdag.

  • Storbritannia varsler største Ukraina-pakke til nå

    Pakken vil være på 500 millioner pund, tilsvarende rundt 6,8 milliarder kroner, opplyser Rishi Sunaks regjering på sine nettsider.

    Blant det som er inkludert i pakken, er rundt 400 fartøy, mer enn 1600 raketter og 4 millioner kuler. Regjeringen omtaler den som «vår største leveranse av livsviktig utstyr noen gang», og skriver at den sørger for rask levering av sårt tiltrengt ammunisjon, luftvern, droner og støtte til produksjon. Totalbidraget til Ukraina blir med pakken 3 milliarder pund, ifølge Downing Street.

    (NTB)

  • Flere såret i angrep mot Odesa

    Minst sju personer ble såret i et russisk angrep på havnebyen Odesa sør i Ukraina natt til tirsdag, opplyser ukrainske myndigheter.

    2 av de skadde skal være barn, opplyser nettavisen The Kyiv Independent.

    Mens angrepet pågikk, kunne man høre eksplosjoner i byen. Minst 14 leiligheter fikk skader, opplyser ordfører Hennadij Trukhanov på Telegram.

    Flyalarmen ble utløst flere steder i landet i løpet av natten, blant annet i hovedstaden Kyiv. Der ble innbyggerne bedt å søke tilflukt i en halvtime, før faren var over ved 3-tiden.

    (NTB/NRK)

  • Biden lover Zelenskyj å sende militær hjelp raskt

    USA vil jobbe raskt for å levere militær hjelp til Ukraina i kampen mot Russlands invasjon, sa president Joe Biden i en samtale med Volodymyr Zelenskyj mandag.

    Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus understreket Biden USAs «vedvarende forpliktelse» overfor Ukraina og at amerikanerne «raskt vil levere betydelige nye militære hjelpepakker for å dekke Ukrainas akutte behov på slagmarken og i luftforsvaret», så snart Senatet godkjenner en ventet bistandspakke og Biden selv signerer den.

    Det er ventet at Senatet vil behandle pakken, som er verdt 61 milliarder dollar, tirsdag. Etter lang tids politisk tautrekking ble hjelpepakken vedtatt i Representantenes hus sist uke.

    (NTB)

  • TV-tårn har kollapset i Kharkiv

    Et TV-tårn i den ukrainske byen Kharkiv har blitt truffet som følge av et russisk luftangrep, melder Reuters.

    En AFP-journalist på stedet melder at store deler av tårnet har kollapset, og at røyk stiger opp fra tårnet.

    Det skaper store signalproblemer i området, sier regionsguvernør Oleh Synegubov på Telegram.

  • Ukraina advarer om at situasjonen ved fronten forverres

    – Etter vår mening er det en ganske vanskelig situasjon som venter oss i nær framtid, sier sjefen for Ukrainas militære etterretning et intervju med BBC.

    Han tror ikke at det vil bli katastrofetilstander, men at det særlig fra midten av mai kommer til å oppstå store problemer, særlig ved fronten.

    Russland har de siste ukene hevdet å ha erobret flere områder ikke langt fra fronten i Øst-Ukraina. Mandag sa det russiske forsvarsdepartementet at deres styrker hadde tatt kontrollen over landsbyen Novomykhailivka i Donetsk fylke.

    Fronten i Ukraina
    Foto: AP
  • Norge gir milliarder til mer luftvern i Ukraina, sier Støre til TV 2

    – Nyhetene melder hver morgen om russiske missiler og droner som har rammet sivile bygninger, energikraftverk, drept masse mennesker. Dette har Ukraina klart å beskytte seg mot, men det begynner å gå tomt, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

    Derfor vil Norge nå gi milliarder til luftvern i Ukraina.

    Støre vil ikke presisere nøyaktig hva beløpet vil komme til å bli.

  • Russisk bergingsfartøy truffet i angrep på Krim, ifølge den ukrainske marinen

    Det russiske bergingsfartøyet Kommuna, det eldste skipet i den russiske marinen, er skadet i et ukrainsk angrep mot Sevastopol, ifølge en ukrainsk talsperson.

    Dmytro Pletentsjuk i den ukrainske marinen sier til nyhetsnettstedet Liga at de sto bak angrepet som traff bergingsfartøyet i havnebyen på den okkuperte Krim-halvøya. Meldingen gjengis blant annet i Kyiv Independent.

    Den russiskinnsatte guvernøren i Sevastopol, Mikhail Razvozjajev, hevdet at et angrep med en antiskipsrakett var avverget i Sevastopol tidlig søndag, men at vrakgods hadde antent «en mindre brann» som raskt ble slukket.

    (NTB)

  • Russland hevder de har tatt ukrainsk landsby

    Det russiske forsvarsdepartement opplyser søndag at russiske styrker har overtatt Bohdanivka, en ukrainsk landsby ved frontlinjen i Donetsk-regionen.

    Landsbyen ligger få kilometer unna byen Tsjasiv Jar,, hvor ukrainske styrker fortsatt har kontrollen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no