Hopp til innhold
Zhytomyr region, Ukraina 30. januar 2024
Foto: Reuters

Krigen i Ukraina

Oppsummert

Russland invaderte Krim og deler av fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina i 2014. 24. februar 2022 gikk Russland til fullskala invasjon, men har møtt hard motstand fra den ukrainske hæren. Krigen medfører store militære tap og rammer sivile hardt.

  • Polen melder om fremgang i forhandlinger med Ukraina

    Polen og Ukraina er nærmere en avtale om import av landbruksvarer. Det sier Polens statsminister Donald Tusk torsdag

    – Vi er nær en avtale. Den regulerer mengden varer som kan komme i Polen. Vi er også nær å sikre at transitt av varer fra Ukraina ikke forstyrrer det polske markedet, sa Tusk på en pressekonferanse torsdag.

    Polske bønder har den siste tiden protestert kraftig mot det de mener er urettferdig import av landbruksprodukter fra Ukraina.

  • Putin truer med å skyte ned ukrainske F-16-fly

    Russland vil skyte ned F-16-fly når Ukraina får dem, også om de tar av fra baser i andre land, sier Russlands president Vladimir Putin.

    I en tale til russiske flygere på en base i Tver onsdag understreket Putin at Russland ikke har noen planer om å angripe noe Nato-land, inkludert Polen, de baltiske landene og Tsjekkia.

    – Men hvis Vesten forsyner Ukraina med F-16-fly, vil de bli skutt ned, sa han og gjorde det klart at slike fly er legitime mål, også om de brukes fra flybaser i andre land.

    (NTB)

  • Ukraina har skutt ned 26 russiske droner

    Ukraina sier at de natt til torsdag skjøt ned 26 droner som ble avfyrt fra Russland.

    Det ukrainske militæret melder på Telegram at russerne skjøt både krysserraketter, S-300-raketter og 28 droner mot Ukraina i løpet av natten.

    – 26 angrepsdroner av Shahad-typen ble skutt ned i Odesa, Kharkiv, Dnipropetrovsk og Zaporizjzja, sier Mykola Olesjtsjuk som er sjef for flyvåpenet. Han nevnte ikke om rakettene ble skutt ned.

    (NTB)

  • Russland kan ha brukt ny styrt bombe i angrep mot Kharkiv

    Russland kan ha brukt en ny type styrt bombe i et angrep på Kharkiv der en person ble drept onsdag, sier lokale tjenestemenn.

    – Dette er noe imellom en styrt bombe, som de har brukt nylig, og en rakett. Du kan si det er en flygende bombe, sier den regionale politisjefen Volodymyr Tymosjko.

    Guvernør Oleh Synjehubov antydet også at Russland kan ha tatt i bruk en ny type bombe.

    – Det virker som om de har bestemt seg for å teste modifiserte bomber på beboerne i husene, sier han.

    Lokale tjenestemenn sier det var fire barn – inkludert et tre måneder gammelt spedbarn – blant de 19 som ble såret i det seneste angrepet mot Kharkiv.

    Russland har ikke kommet med noen umiddelbar kommentar til uttalelsene. De avviser at de målretter angrep mot sivile. Så langt er tusener drept i krigen, millioner er fordrevet og byer og landsbyer er ødelagt.

    (NTB)

  • Russisk angrep traff boligområde i Kharkiv

    Minst en person skal være drept og flere er skadet etter et russisk angrep mot et boligområde i den ukrainske byen Kharkiv, opplyser lokale myndigheter, ifølge Reuters.

  • Hevder at en tredel av russiske krigsskip i Svartehavet er ødelagt

    Ukrainske styrker har greid å senke eller ødelegge en tredel av alle russiske krigsskip i Svartehavet. Det hevder talsmann for den ukrainske marinen, Dmytro Pletentsjuk.

    Lørdag kveld ble det russiske landingsskipet Kostjantyn Olsjanskij, som lå i dokk ved havnen i Sevastopol, rammet.

    Tidligere sa Pletentsjuk at to andre landingsskip av samme type, Azov og Jamal, også ble skadd i lørdagens angrep. Det samme gjelder for etterretningsskipet Ivan Khurs, ifølge ham.

    Etter det siste angrepet er en tredel av alle skip Russland hadde i Svartehavet før krigen, ødelagt eller satt ut av spill, ifølge Pletentsjuk.

    (NTB)

    Russiske krigsskip i havnen i Sevastopol på Krim-halvøya i mars 2014. Ukraina har lyktes med å senke og ødelegge en stor del av den russiske svartehavsflåten ved hjelp av drone- og rakettangrep.
    Foto: AP
  • Fire såret i russisk angrep i Kharkiv

    Fire mennesker meldes såret i russiske angrep mot Kharkiv-regionen øst i Ukraina. Russland melder samtidig å ha skutt ned ukrainske raketter.

    Kharkiv grenser til Russland, og regionen har blitt rammet av jevnlige angrep siden storskalainvasjonen i februar 2022. Nylige angrep har ført til at tusenvis har mistet strømmen.

    Ifølge guvernør Oleh Sinehubov ble tre kvinner og en mann såret i separate angrep mot landsbyer og tettsteder i regionen.

    Samtidig melder det ukrainske luftforsvaret at Russland sendte 13 angrepsdroner mot Ukraina natt til onsdag.

    (NTB)

  • Sjefen for Ukrainas sikkerhetsråd har fått sparken

    Det opplyser kontoret til president Volodymyr Zelenskyj uten å oppgi grunn for oppsigelsen. Oleksij Danilov har hatt stillingen siden oktober 2019, få måneder etter at Zelenskyj overtok som landets president.

    Ny sjef for sikkerhetsrådet blir Oleksandr Lytvynenko, som kommer fra stillingen som sjef for Ukrainas utenlandsetterretning, melder ukrainske medier.

    (NTB)

  • Ukraina hevder å ha truffet kapret krigsskip med rakett

    Ukraina hevder å ha truffet landingsskipet Konstantin Olsjanskyj, som Russland kapret i 2014, med en rakett.

    Talsperson for det ukrainske sjøforsvaret, Dmytro Pletentsjuk, sier tirsdag at skipet ble truffet med en Neptun-rakett.

    – På nåværende tidspunkt er ikke dette skipet kampdyktig, sier Pletentsjuk.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no