Hopp til innhold
Kommandør, Ihor
Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Krigen i Ukraina

Oppsummert

Russland angrep nabolandet Ukraina 24. februar. Krigen pågår fortsatt. Begge landene har lidd store tap, men Ukraina har fått mye våpenhjelp fra flere Nato-land, inkludert Norge.

 • Lavrov hevder ar Russland ikke hadde noe valg

  Utenriksminister Sergej Lavrov forsvarer fra FNs talerstol Russlands krig i Ukraina og hevder at Moskva hadde ikke noe annet valg enn å gripe inn militært.

  Da Lavrov talte i hovedforsamlingen lørdag, var hans sentrale påstand som følger: Det er USA og dets allierte – ikke Russland, slik de hevder – som på aggressivt vis undergraver det internasjonale systemet FN representerer.

  Dag etter dag er Russland blitt møtt med kraftig fordømmelse på den årlige høynivåuka i FN som følge av invasjonen av Ukraina. Da det var Lavrovs tur, forsøkte han å rette oppmerksomheten mot USA. Han listet opp eksempler fra historien på at amerikanerne ikke godtar en verden der også andre land fremmer sine nasjonale interesser.

  – USA forsøker å forvandle hele verden til sin egen bakgård, sa Lavrov.

  Han anklaget videre vestlige land for å lide av russofobi uten sidestykke og for å ville ødelegge Russland.

  (NTB/AP/AFP)

 • Zelenskyj: Putin sender sine innbyggere i døden

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj appellerte til russerne lørdag kveld. Han sa at president Vladimir Putin bevisst «sender sine innbyggere i døden».

  På russisk oppfordret Zelenskyj russiske styrker til å overgi seg. – Du vil behandlet på en sivilisert måte, ingen får vite omstendighetene rundt din overgivelse, sa han.

  Meldingen kom etter at Russland skjerper straffen for soldater som overgir seg frivillig, og for dem som nekter å krige.

  Tidligere i uken beordret Putin delvis mobilisering av 300 000 reservister.

 • Russland erstattar logistikk-general i militæret

  Dei russiske styresmaktene har sparka generalen som stod for logistikken i militæret, melder forsvarsdepartementet i landet laurdag.

  – Forsvarsgeneral Dmitrij Bulgakov har blitt avløyst frå posten sin som viseforsvarsminister, seier det russiske forsvarsdepartementet i meldingsappen Telegram.

  Vidare skriv det at generaloberst Mikhail Mizintsev skal ta over posten.

  Putin sin militærstrategi i Ukraina har blitt kritisert også av russiske medium, etter at sistnemnde tok over store delar av territoriet i nord i ein lynoffensiv.

  Forsvarsdepartementet skriv sjølv at Bulgakov har blitt avløyst frå ansvaret fordi han går over til ein anna jobb.

 • Zelenskyj ber verden fordømme Russlands ufrie folkeavstemninger

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj oppfordrer verdenssamfunnet til å fordømme folkeavstemningene som gjennomføres i okkuperte deler i Ukraina.

  Verden må med rette reagere på de falske folkeavstemningene. De kommer til å bli klart fordømt, sier Zelenskyj i sin daglige videotale.

  Gjennom helgen holdes det ufrie folkeavstemninger i russisk-okkuperte områder om å slutte seg til Russland. Dette skjer i Donetsk, Luhansk i øst og Kherson og Zaporizjzja i sør.

  Både ukrainske myndigheter og landets vestlige allierte har avvist folkeavstemningene som humbug.

  (NTB/NRK)

 • Biden advarer Russland

  USAs president Joe Biden truer Russland med raske og alvorlige konsekvenser dersom Moskva annekterer flere områder i Ukraina etter gjennomførte folkeavstemninger.

  – Russlands folkeavstemninger er en farse. Det er falske påskudd for å prøve å annektere deler av Ukraina med makt og det er åpenbart i strid med folkeretten, sier Biden.

  – Vi skal samarbeide med våre allierte og partnere og innføre ytterligere raske og alvorlige økonomiske kostnader for Russland, sier presidenten videre.

  (NTB/AFP)

 • 447 døde gravd opp i Izium – flere tegn på tortur

  447 døde er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina. 30 av dem viser tegn til tortur hevder ukrainske myndigheter redag.

  Ukrainas forsvarsdepartementet meldte om funnet via Twitter fredag. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

  (NTB)

 • Ukraina kaster ut iranske diplomater

  Ukrainske myndigheter har bestemt seg for å redusere antallet diplomater ved den iranske ambassaden i Kyiv, det varslet det ukrainske utenriksdepartementet. Årsaken er at Ukaraina mener Iran har solgt våpen til Russland. Det melder AFP.

  Tidligere på fredag meldte Ukraina at en sivil var drept i et russisk angrep med droner over havnebyen Odessa, og at en iransk-designet drone var skutt ned at ukrainske styrker.

 • Ukraina: 436 lik gravd opp i Izium – flere tegn på tortur

  436 lik er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina, hvorav 30 av likene viser tegn til tortur, hevder ukrainske myndigheter fredag.

  Ukrainas forsvarsdepartementet meldte om funnet via Twitter fredag.

  Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder. (NTB)

 • Skal ha gjenerobret landsby hvor det skulle holdes folkerettsstridig folkeavstemning

  Ukraina hevder å ha gjenerobret en landsby i den østlige Donetsk-regionen, hevder en tjenestemann i den ukrainske hæren. Det skal ha skjedd samtidig som det pågår ufrie folkeavstemninger i de russisk-okkuperte områdene av Ukraina, om hvorvidt folk vil tilslutte seg Russland.

  Det skal være landsbyen Yatskivka i Donetsk-regionen, som er frigjort.

 • Ukraina og Kinas utenriksministre møttes i New York

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kubela møtte sin kinesiske kollega Wang Yi på sidelinjen under FNs høynivåuke i New York.

  Det kinesiske utenriksdepartementet opplyste fredag at torsdagens møte var det første mellom de to siden Russlands invasjon av Ukraina i februar – selv om de har hatt to telefonsamtaler siden da.

  Under møtet skal Wang ha sagt til Kuleba at suvereniteten og den territorielle integriteten til alle land må respekteres.

  – De legitime sikkerhetshensynene til alle land må tas på alvor, og alle anstrengelser som bidrar til en fredelig løsning på krisen, må støttes, sa Wang. (NTB)

Oppdatert kart Ukraina 19.09.2022

INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK (19.09.2022)

Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK (19.09.2022)

INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK (19.09.2022)

Grafikk: INSTITUTE FOR THE STUDY OF WAR AND AEI'S CRITICAL THREATS PROJECT / NRK (19.09.2022)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no