NRK Meny
Normal

Fritt fram for useriøse nålstikkere

Ingen har oversikt over hvor mange som har blitt skadet under akupunkturbehandling i Norge. Nå krever akupunktører med utdannelse at myndighetene innfører autorisasjonskrav.

Akupunktur
Foto: colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norsk akupunkturforening har over 700 medlemmer, men har per i dag ikke oversikt over skader etter akupunkturbehandling.

Nå har foreningen søkt myndighetene om autorisasjon av akupunktører i henhold til helsepersonelloven.

NRK.no har tidligere rapportert at akupunktur kan gi alvorlige skader på nerver og hjerne. Likevel har flere norske sykehus og smerteklinikker introdusert og akseptert bruk av akupunktur.

I 2006 hadde 28 prosent av Norges befolkning fått akupunktur.

Ingen oversikt over skader

Norsk akupunktørforening vedgår at mange akupunktører har for liten erfaring og kompetanse, og at tallene på skader kan være høyere enn det som er kjent.

Cecilie Brewer

Cecilie Brewer vil at akupunktører med utdannelse skal få autorisasjon som helsepersonell.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Norsk akupunkturforening har ikke oversikt over antall uhell som har oppstått ved akupunkturbehandling, fordi ikke alle såkalte akupunktører er medlemmer hos oss, sier Cecilie Brewer, styreleder i Norsk akupunkturforening.

Brewer understreker at for å hindre uhell, så må akupunktøren ha god kompetanse.

– Det er vanskelig å få oversikt over skader som følge av akupunktur, fordi folk ikke vet hvor de skal klage eller henvende seg. Vi vet ikke hva som er meldt til helsetilsynet av eventuelle skader, sier Brewer.

– Når man ikke er helsepersonell fanges ikke skader opp av myndighetene. Derfor ønsker vi at myndighetene skal regulere akupunkturpraksisen, sier hun.

Vil gjøre det tryggere

I dag har de sendt søknad til Helsedirektoratet om autorisasjon av akupunktører.

– Det er viktig å få med at akupunktur vanligvis er en trygg behandlingsform. Men det skjer uhell. Autorisering gjør det enda tryggere for dem som mottar behandling, sier Brewer.

Kun tre skader registrert

I motsetning til akupunkturskader skader som oppstår etter behandling av sykepleiere, registreres ikke skader som oppstår hos akupunktører hos Norsk pasientskadeerstatning fordi de ikke regnes som helsepersonell.

Norsk pasientskadeerstatning sier til NRK.no de kun har registrert tre saker vedrørende skade etter akupunktur. To av sakene er under utredning og en er avvist.

– I den ene saken som er under utredning hevder pasienten ifølge en skademelding å ha fått skade på hjernenerve og blødning i nakken. I den andre saken har pasienten fått høyresidige skjelvinger etter å ha blitt behandlet med akupunktur for stiv nakke, sier Øydis Ulrikke Castberg, kommunikasjonssjef i Norsk pasientskadeerstatning.

Den avsluttede saken ble avvist i 2006 fordi akupunkturbehandling var utenfor ordningen.

– Pasienten mente å ha fått nakkeprolaps, legger Castberg til.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no