Hopp til innhold

Kreftpasienter måtte vente etter produksjonsstans

Hele forrige uke var det ingen Pet/CT-undersøkelser ved ti norske sykehus. Det skyldtes full stans i produksjonen ved Norsk medisinsk syklotronsenter i Oslo.

Årsaken til produksjonsstansen var mangel på deler og feil ved utstyr, ikke problemer med selve syklotronen, opplyser leder Thor Audun Saga ved Syklotronsenteret til Aftenposten.

Senteret produserer det radioaktive stoffet 18 F-FDG som brukes i Pet/CT-undersøkelser. Stoffet sprøytes inn i pasientens blodåre før undersøkelsen.

Disse undersøkelsene er svært viktig for å vurdere utbredelse av kreftsvulster, doseplanlegging og effekt av behandling, skriver avisen.

Syklotronsenteret leverer doser til sykehusene i Tromsø, Ålesund, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg, Elverum, Drammen, Ahus, Kalnes i Østfold og Oslo universitetssykehus (OUS).

– Nå om sommeren er det nok mindre aktivitet på Pet/CT- skannere enn til vanlig. Men jeg vil anslå at 50 til 70 pasienter i landet hver dag fikk utsatt undersøkelsen sin. Så flere hundre pasienter har nok måttet vente på skanning i løpet av uken, sier han.

Senterlederen sier at de nå planlegger å bygge en ny syklotron til på Gaustad, som en backup og som vil stå ferdig i 2027.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no