Hopp til innhold
Skotte med sekkepipe foran valglokale
Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Skottland

Oppsummert

I september 2014 avholdt Skottland en folkeavstemning om uavhengighet fra den britiske unionen. De fleste svarte nei. I sammenheng med brexit har mange skotter ombestemt seg og nasjonalistpartiet SNP krever en ny folkeavstemning.

  • Skottlands helseminister slutter etter høy mobilregning

    Skottlands helseminister, Michael Matheson, slutter etter at han fikk en regning på nesten 150 000 kroner for mobildata på en iPad.

    Matheson innrømmer at det var sønnen som brukte iPaden han for å se på fotball. Regningen er for bruk av såkalt roaming, som blant annet gjør det mulig å bruke mobildata i utlandet gjennom en mobiloperatør i landet man besøker.

  • Streik ved Shell-anlegg i Skottland

    150 arbeidere fra Kaefer, ved Shells anlegg i Mossmorran og St Fergus i Skottland, går mandag ut i en ukelang streik. Det er konflikt om lønn som er bakgrunnen, melder Reuters.

    Fagforeningen Unite opplyser at streiken ender 4. desember, men at konflikten også innebærer forbud mot overtid i 12 uker ved anleggene.

  • Havarikommisjonen åpner sak etter dødsfall på norsk cruiseskip

    En person omkom etter å ha falt fra det norskeide cruiseskipet Viking Mars i Skottland i august.

    Ulykken skjedde 18. august da cruiseskipet lå til kai i Invergordon i Skottland.

    Havarikommisjonen kaller det en svært alvorlig sjøulykke og åpner sak.

    – Ulykken inntraff da besetningen skulle flytte gangveien fra et dekk til at annet. Havarikommisjonen har foretatt undersøkelser om bord og gjennomført intervjuer med mannskapet, skriver Havarikommisjonen i en pressemelding.

    Sky News har skrevet at skotsk politi gransker saken. En talsperson for rederiet Viking sa da at de vil samarbeide med lokale myndigheter.

    – Vi har den dypeste sympati med besetningsmedlemmets familie og jobber for å sikre at de har støtten de trenger i denne vanskelige tiden, sa en talsperson.

  • Storstilt monsterjakt i Loch Ness

    I helgen er det duket for den største jakten på det myteomspunne Loch Ness-monsteret i Skottland på flere tiår.

    Forskere og entusiaster fra hele verden samles lørdag i det skotske høylandet for å forsøke å spore opp sjøormen, på folkemunne kjent som Nessie.

    Droner med temperaturskannere, båter med infrarødt kamera og en hydrofon til å lytte under vann er noe av utstyret skal brukes av ekspedisjonen som håper å nøste opp i myten som har fascinert folk i flere generasjoner.

    (NTB)

    det berømte bildet av Loch Ness-monsteret, tatt for flere tiår siden. En svart figur stikker opp av vannet og kan danne omrisset til en hals med et lite hode som ser til høyre på toppen.
    Foto: Ukjent / Ap
  • Klimaaktivister pågrepet ved oljeanlegg i Skottland

    Skotsk politi bekrefter at elleve klimaaktivister er pågrepet etter å ha aksjonert mot en oljeterminal og et raffineri.

    Aktivister fra gruppen This is Rigged gikk onsdag til aksjon mot et raffineri i Grangemouth vest for Edinburgh og en oljeterminal ved Clydebank utenfor Glasgow.

    De hevder å ha hindret at olje ble sendt ut fra anlegget. Aksjonistene protesterte ved inngangen og klatret opp på rørledninger og en tankbil.

    – Grangemouth leverer 90 prosent av Skottlands olje. Vi har hindret olje i å forlate dette anlegget og Nustars terminal i Clydebank. Vi har ingen planer om å gi oss, skriver gruppen på Twitter.

    Aksjonistene ber den skotske regjeringen iverksette en rettferdig omstilling for olje- og gassarbeidere i stedet for å støtte milliardærene på eiersiden.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no