Skotte med sekkepipe foran valglokale
Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Krav om selvstyre i Skottland

Oppsummert

I september 2014 avholdt Skottland en folkeavstemning om uavhengighet. Da stemte drøyt 55 prosent nei og nærmere 45 prosent ja. Etter det startet forhandlingene om økt indre selvstyre.

 • Skottland ber om ny folkeavstemning

  Skottland har sendt en formell henvendelse til den britiske regjeringen for å få grønt lys til å holde en ny folkeavstemning om uavhengighet. – Skottlands folk må ha rett til å velge sin egen framtid, skriver landets førsteminister Nicola Sturgeon.

 • Skottene stemte for folkeavstemning

  Det skotske parlamentet har med 69 mot 59 stemmer gått inn for å holde en folkeavstemning om uavhengighet for Skottland i løpet av to år. Parlamentet støtter dermed førsteminister Nicola Sturgeons krav om en ny folkeavstemning.

 • Stemmer over folkeavstemning

  Dagen før britene setter i gang brexit-prosessen, skal skotske parlamentarikere stemme over – og trolig for – en ny folkeavstemning om uavhengighet. Avstemningen i det skotske parlamentet ble utsatt etter terroren i London, skriver AFP.

 • Skotsk votering neste uke

  Skotske folkevalgte skal neste uke avgjøre om de støtter førsteminister Nicola Sturgeons ønske om en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Debatten om folkeavstemningen begynte tidligere denne uken, men ble utsatt som følge av angrepet i London.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no