NRK Meny
Spanias statsminister Mariano Rajoy
Foto: ANDREA COMAS / Reuters

Korrupsjon i spansk politikk

Oppsummert

* Spanias statsminister Mariano Rajoy er anklaget for å ha tatt imot bestikkelser.

* Flere politikere og partifeller av Rajoy er også anklaget.

* Det er store demonstrasjoner i Spania som krever Rajoys avgang.

 • Korrupsjonsskandale i Spania

  Spansk politi har pågrepet 24 personer, de fleste av dem tilknyttet det konservative regjeringspartiet PP, i en ny aksjon mot korrupsjon i det offentlige. Det melder NTB. Skandalen er den siste i en lang rekke korrupsjonsavsløringer de siste årene.

 • Partikasserer må i retten

  Spanias høyesterett vil åpne rettssak mot flere personer, blant dem to tidligere kasserere i regjeringspartiet Partido Popular (PP), etter anklager om korrupsjon. Beslutningen kommer etter en langvarig etterforskning, skriver Reuters.

 • Spansk opposisjon: – Rajoy må gå av

  Den spanske opposisjonen holder fast ved at statsminister Mariano Rajoy bør gå av på grunn av korrupsjonsskandalene. Partiet hans beskyldes for korrupsjon knyttet til en «uoffisiell partikasse» på 48 millioner euro plassert på en bankkonto i Sveits.

  Pengene skal ha kommet fra ulike spanske entreprenørselskaper og pengegavene var i strid med spanske lover.

 • Rajoy sier skandalene ikke vil stoppe ham

  Spanias statsminister avviser krav om at han skal trekke seg etter alle korrupsjonsskandalene som raser i spansk politikk, og spesielt hans parti.
  – Ingenting knyttet til denne saken har stoppet meg fra å styre landet, og ingenting i denne saken skal heller stoppe meg fra å fortsette, sier Rajoy under parlamentshøringen i Spania.

  Se direkte fra parlamentshøringen her

 • Spanias stasminister skylder på partikollegaer

  Spanias statsminister forklarer seg for parlamentet etter beskyldninger om korrupsjon. Han innrømmer at partiet hans betalte medlemmer ekstra for «utført arbeid», men angrer på at han stolte på en partikollega.
  – Jeg gjorde en tabbe ved å fortsatt stole på noen vi alle nå vet ikke fortjente tilliten, sa Mariano Rajoy i parlamentshøringa med tydelig henvisning til partiets kasserer som er dratt langt inn i en korrupsjonsskandale. Se direkte fra høringen her.

Spanias statsminister Mariano Rajoy møter onsdag i nasjonalforsamlingen for å svare på spørsmål om den voksende korrupsjonsskandalen i regjeringspartiet PP. Følg høringen direkte (på spansk).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no