Hopp til innhold
Demonstrasjon i Arequipa i Peru 4 januar 2023
Foto: Fredy Salcedo / AP

Peru

Oppsummert

I Peru har myndighetene innført portforbud i den sørlige Puno-regionen etter flere voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi. President Dina Boluarte har varslet nyvalg i april 2024.

  • Mistillitsforslag mot Perus nye regjering avvist

    Nasjonalforsamlingen i Peru har gitt tillit til den nye regjeringen til president Dina Boluarte. Presidenten står for tiden midt i «Rolex-skandalen».

    Et flertall på 70 stemmer i avstemningen onsdag ga grønt lys for at statsminister Gustavo Adrianzén skal få fortsette i posten som han overtok i forrige måned.

    38 folkevalgte stemte mot, mens 17 avsto fra å stemme.

    Den siste uka har vært turbulent, med seks statsrådsavganger. Det skjedde etter at politiet ransaket huset og kontoret til president Boluarte for å forsøke å finne ut hvor hun har fått minst tre kostbare klokker fra.

    Presidenten selv nekter for å ha gjort noe galt og insisterer på at hun kjøpte klokkene for sine egne penger.

    (NTB)

  • Statsråder i Peru trekker seg etter Rolex-skandale

    Politiet gjennomsøkte i helgen hjemmet og kontoret til president Dina Boluarte for å forsøke å finne ut hvor hun har fått minst tre kostbare Rolex-klokker fra. Hun nekter selv for å ha gjort noe galt og insisterer på at hun kjøpte klokkene for egne penger.

    Tre peruanske statsråder gikk mandag brått av etter ransakelsen. Alle uttrykte støtte til Boluarte og kalte politiets ransaking unødvendig og overdrevent.

    Den ene statsråden som trakk seg, var innenriksminister Victor Torres. Kort etter gikk også ministrene for utdanning og kvinnesaker av.

    Boluarte kom til makten i 2022 etter at president Pedro Castillo ble fjernet og pågrepet etter at han nektet å gå av etter et mistillitsvotum. Hun ble da sjette president på seks år i det politisk urolige Peru.

  • Perus president kaller razzia for fornærmende

    Presidenten i Peru, Dina Boluarte, kaller razziaen som ble gjennomført hjemme hos henne for vilkårlig og fornærmende. Det sa hun i en tale til nasjonen.

    Hun sier også at hun ikke kommer til å gå av.

    Politiet gjennomførte en razzia for å lete etter dyre Rolex-klokker. TV-bilder viste hvordan politifolkene brukte slegge da de brøt seg inn i presidentens bolig.

    (NTB)

  • Razzia hos presidenten i Peru

    Politiet i Peru gjennomførte i natt en razzia hjemme hos landets president Dina Boluarte, skriver AFP.

    Presidenten mistenkes for korrupsjon. Ifølge politiet så de blant annet etter flere Rolex-klokker, som presidenten ikke skal ha fortollet.

    61 år gamle Boluarte er Perus første kvinnelige president og tiltrådte i desember 2022.

    Politimenn med store skjold står ved siden av hverandre utenfor huset til president Boluarte. De har på seg mørke politiuniformer og capser hvor det står "policia". Det er kveld.
    Foto: Martin Mejia / AP
  • Perus statsminister går av

    Alberto Otárola trekker seg som statsminister i Peru. Bakgrunnen er et lekket lydopptak som skal avdekke at han utnytter sin posisjon, melder NTB.

    Otárola nekter for å ha gjort noe galt.

    Ifølge lovverket i Peru må også de øvrige 18 medlemmene av regjeringen nå trekke seg. President Dina Boluarte kan velge å innsette dem igjen eller bytte dem ut.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no