Hopp til innhold
Virus Outbreak Explaining WHO China Mission
Foto: AP

Koronavirusets opphav

Oppsummert

Det første tilfellet av koronavirus ble oppdaget i Wuhan i Kina. Viruset oppsto antagelig hos flaggermuser, før det gikk over til mennesker. Det kan ha skjedd på et våtmarked, men enkelte forskere hevder at det skjedde på et laboratorium.

  • Rapport om koronas opphav utsatt

    Rapporten fra amerikanske etteretningstjenester om hvordan koronaviruset covid-19 oppsto er nesten klar.

    Talsperson for Det hvite hus Jen Psaki sier rapporten vil være ferdig innen tirsdag, men at det vil ta noen dager før en versjon kan gjøres tilgjengelig for offentligheten.

  • Flere tror viruset er menneskeskapt

    WHO mener det er usannsynlig at koronaviruset kommer fra en Wuhan-lab i Kina, men det er likevel stadig flere nordmenn som tror viruset er menneskeskapt.

    – Det som tidligere ble regnet som konspirasjonsteorier, er nå blitt mer allment akseptert, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

    Gjennom pandemien har Norsk koronamonitor fra Opinion spurt 12.000 nordmenn om de tror viruset oppsto naturlig eller om de tror det er menneskeskapt på et laboratorium.

    I august sier for første gang under halvparten av befolkningen at de tror viruset oppsto naturlig (49 prosent).

    28 prosent svarer at de tror det er menneskeskapt, mens 23 prosent sier de er usikre.(NTB)

  • Ny data kan avsløre koronaopphav

    Den amerikanske etterretningstjenesten er i ferd med å granske en stor mengde genetisk data som ble tatt fra det mye omtalte laboratoriet i Wuhan. Det skriver CNN.

    Granskingen av filene kan gi avsløringer om koronavirusets opphav.

    Det dreier seg om genetiske sekvenser fra virusprøver som ble studert på laboratoriet i Wuhan. Ifølge CNN er det få tilgjengelige eksperter som både kan tyde de genetiske sekvensene og lese kinesisk. Dermed vil arbeidet sannsynligvis ta lang tid.

  • G7 vil ha åpen covid-forskning

    G7-landene tar til orde for at Verdens helseorganisasjons (WHO) videre undersøkelser av opphavet til koronaviruset skal være så transparente som mulig, skriver Reuters.

    Eksperter fra WHO reiste tidligere i år til Wuhan i Kina for å forsøke å spore opp utspringet av pandemien. Det eksakte opphavet er ennå ikke funnet.

    Det har versert mange teorier om opphavet, deriblant at viruset kom fra et laboratorium i byen. Dette har imidlertid blitt avfeid av WHO som «ekstremt usannsynlig».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no