Hopp til innhold
Muren i Vest-Sahara
Foto: vest-sahara.no / Handout

Konflikten i Vest-Sahara

Oppsummert

Striden om det ikke-anerkjente landet Vest-Sahara står mellom Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario som krever uavhengighet. Marokko mener området tilhører dem. Siden 1991 har FN hatt en fredsbevarende styrke i landet.

  • Fem migranter døde i skipsforlis utenfor Vest-Sahara

    Marokkanske marinestyrker har hentet likene til fem migranter, ifølge nyhetsbyrået AFP. Alle de omkomne var fra Senegal.

    189 migranter ble rettet fra skipsforliset etter at båten de var ombord i kantret utenfor Vest-Sahara, opplyser en militærkilde til statlige medier.

    De fem døde, samt elleve kritiske skadde migranter ble overført til et sykehus i Dakhla.

  • Marokko og Algerie bryter bånd

    Algerie besluttet i dag å bryte alle diplomatiske bånd til nabolandet Marokko. Det melder AFP.

    Avgjørelsen kommer etter flere uker med spenninger mellom de to landene, som strides om tilhørigheten til den ikke-anerkjente staten i Vest-Sahara. Marokko mener området tilhører dem, Algerie mener staten burde være uavhengig.

    Algerie, Marokko og Vest-Sahara
  • Polisario-leder spurt ut i retten

    Lederen for Vest-Saharas uavhengighetsbevegelse Polisario spørres ut av retten i Madrid tirsdag, blant annet om anklager om tortur i en leir i Algerie.

    Lederen Brahim Ghali, som også er president for Den demokratiske arabiske republikken Sahrawi, en selverklært stat siden 1976, står overfor to anklager i Spania.

    En eksilgruppe i Spania som om kjemper for menneskerettigheter i Vest-Sahara, hevder dissidenter i uavhengighetsbevegelsen har vært utsatt for tortur og i noen tilfeller blitt drept i leirer i Algerie.

    Brahim Ghali
    Foto: Fateh Guidoum / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no